Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. – Κ.Τ.Π. Μ.Α.Ε.

ΑΡΘΡΑ

«Επέκταση και αναβάθμιση με νέες υπηρεσίες των υποδομών υπολογιστικού νέφους (Cloud Computing)»

Κοινωνία της Πληροφορίας
element9

Στο συνέδριο Digital Business: Cloud – Data Centers & Digital Transformation το οποίο εξετάζει τις εξελίξεις στο χώρο του cloud και των data centers συμμετειχε ο Γενικός Διευθυντής Έργων της ΚτΠ ΑΕ, Δημήτρης Γιάντσης, όπου μίλησε για την επέκταση και αναβάθμιση με νέες υπηρεσίες των υποδομών υπολογιστικού νέφους (Cloud Computing) που σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του δημοσίου. 

Ολόκληρη η ομιλία του παρακάτω.

Καλημέρα σε όλους,

Κατά αρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω με τη σειρά μου τους διοργανωτές για την τιμητική τους πρόσκληση σε αυτήν τη σημαντική ψηφιακή διοργάνωση και να ευχηθώ καλή επιτυχία.

Είναι πολύ σημαντικές τέτοιες πρωτοβουλίες, γιατί δίνουν την δυνατότητα σε όλους μας, έστω και υπό αυτές της συνθήκες,  να ανταλλάξουμε απόψεις, να διευρύνουμε ιδέες, και από κοινού, αγορά και Δημόσιος μηχανισμός, να επιταχύνουμε τις εξελίξεις όσο αφορά την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας.

Τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας της πανδημίας, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι διαπίστωσαν ξεκάθαρα πλέον ότι η τεχνολογία τείνει να είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις ζωές μας. Αγγίζει και επηρεάζει τις προσωπικές, τις εκπαιδευτικές, τις εργασιακές, τις  καταναλωτικές και τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες, καθιστώντας έτσι επιτακτική και την ανάγκη για επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου τομέα και της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικότερα με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων

Ο  ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους από ένα περιβάλλον γραφειοκρατίας, οργανωτικών προβλημάτων και πολυνομίας σε ένα  περιβάλλον σύγχρονο και λειτουργικό, που μπορεί να προσαρμόζεται στις ταχύτατες πλέον τεχνολογικές και κοινωνικό-οικονομικές εξελίξεις και  που να δείχνει τον σεβασμό του στους πολίτες και τις επιχειρήσεις απλοποιώντας διαδικασίες και απαλλάσσοντας τους από διοικητικά βάρη, ήταν η βασική δέσμευση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την οποία και άρχισε να υλοποιεί από την πρώτη μέρα της σύστασής του, έχοντας ως βασικό του εκτελεστικό βραχίονα για την υλοποίηση της ψηφιακής του στρατηγικής,  την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Το Cloud computing αποτέλεσε βασικό πυλώνα της Ψηφιακής Στρατηγικής για το ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου και αυτό φάνηκε ακόμα από τον Αύγουστο του 2019, όταν με τον νόμο 4623 δόθηκαν αρμοδιότητες στους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου και ταυτόχρονα δόθηκε η οδηγία για τη μεταφορά όλων των κρίσιμων πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου στο κυβερνητικό υπολογιστικό νέφος G-Cloud της ΓΓΠΣΔΔ, μέχρι το 2022. Ακόμα ποιο ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα της ψηφιακής στρατηγικής για την τοποθέτηση των cloud τεχνολογιών στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου μετά και την ψήφιση και του ν. 4727/2020 όπου κεντρικό ρόλο απέκτησε και το G-Cloud.

Tο G-Cloud, το οποίο αποτελεί ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο εγχείρημα της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας σε συνεργασία με την ΓΓΠΣΔΔ και λειτούργησε παραγωγικά το 2017. Το G-Cloud είναι το πλέον σύγχρονο υπολογιστικό κέντρο του Δημοσίου το οποίο βασίζεται σε τεχνολογίες Υπολογιστικού Νέφους (Cloud Computing) & εικονικοποίησης (virtualization). Ένα έργο αξίας 17 εκατ € μέσω του οποίου φτιάχτηκε το πλέον σύγχρονο κέντρο δεδομένων του Δημοσίου σύμφωνα με τις υψηλότερες και αυστηρότερες διεθνείς προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας Data Center, τόσο όσο αφορά την φυσική ασφάλεια και πρόσβαση, όσο και την αδιάληπτη λειτουργία, υπερκαλύπτοντας τις προδιαγραφές του προτύπου  tier III κατά Uptime Institute. Όσο αφορά την υπολογιστική υποδομή δημιουργήθηκε εξοπλισμός υπολογιστικής ισχύος άνω των 10 χιλιάδων virtual cores, ικανός  να φιλοξενήσει 10αδες σημαντικά Πληροφοριακά Συστήματα του Δημοσίου.

Στοχεύοντας στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του G-Cloud, η Κοινωνία της Πληροφορίας ως αναθέτουσα αρχή, σε συνεργασία με την ΓΓΠΣΔΔ τρέχει ακόμα 2 διαγωνισμούς που το ενδυναμώνουν περισσότερο. Ο ένας αφορά την προετοιμασία πιστοποίησης του G-Cloud κατά ISO 27001και  δεύτερος αφορά στη στοχευμένη δημοσιότητα του έργου, ώστε να επιτευχθεί η ενημέρωση των Δημόσιων φορέων για τις νέες δυνατότητες που τους παρέχονται από την χρήση των υποδομών του G-Cloud.

Η δράση του G-Cloud ήταν ένα πολύ πετυχημένο στοίχημα και μέσα στα τρία χρόνια λειτουργίας του έχει ήδη καλυφθεί πολύ μεγάλο ποσοστό των διαθέσιμων πόρων του, ενώ νέες ανάγκες καθιστούν αναγκαία την άμεση επέκταση των υποδομών του και την προσθήκη νέων λειτουργιών, όπως διαχείριση Containers, BlockChain και Serverless computing, καθώς και την υιοθέτηση μοντέρνων διαδικασιών αυτοματισμού για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των τελικών δικαιούχων. Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω καθώς και τις αυξανόμενες ανάγκες που δημιουργούνται στο G-Cloud, κατόπιν και της υποχρέωσης μεταφοράς του συνόλου σχεδόν των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου εκεί, η ΓΓΠΣΔ έχει αναθέσει μέσω ΠΣ στην Κοινωνία της Πληροφορίας την υλοποίηση έργου για την επόμενη γενιά του κυβερνητικού υπολογιστικού νέφους – του λεγόμενου G-Cloud next generation.

Με την υλοποίηση του (NxG) θα πραγματοποιηθεί επέκταση και αναβάθμιση της υφιστάμενης υπολογιστικής ισχύος, ενώ Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί προμήθεια υπολογιστικών υποδομών και από παρόχους δημόσιου υπολογιστικού νέφους, συγκροτώντας έτσι ένα υβριδικό σύστημα υπολογιστικού νέφους. Η Κοινωνία της Πληροφορίας βρίσκεται στην τελική ευθεία για να προκηρύξει αυτό το έργο με προϋπολογισμό περίπου 25 εκατ. €.

Παράλληλα, με στόχο την κάλυψη των επαυξημένων αναγκών, η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει υπογράψει προγραμματική συμφωνία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να εξερευνήσει την άμεση εκμετάλλευση και των Public Cloud υποδομών για την υλοποίηση υβριδικού νέφους και τα οφέλη τα οποία αυτή η λύση προσφέρει (νέες ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες, απομακρυσμένη διαθεσιμότητα των υποδομών, ευελιξία στην αυξομείωση των πόρων), έτσι ώστε η Δημόσια Διοίκηση να αποκτήσει την μέγιστη δυνατή ευελιξία στην κάλυψη των υφιστάμενων και νέων αναγκών. Τον επόμενο καιρό σε συνεργασία με τους βασικούς παρόχους Δημοσίου Νέφους και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Ήδη σχεδιάζεται Διαγωνιστική Διαδικασία για Σύναψη Εταιρικής Σύμβασης προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών για Χρονικό Διάστημα τριών (3) ετών, που θα δύναται να παραταθεί, σύμφωνα με τα όσα θα καθοριστούν στο τεύχος προκήρυξης και τα όρια που προβλέπονται από την νομοθεσία.

Έχοντας πει τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει και την εμπειρία και την γνώση στην υλοποίηση έργων που αφορούν τεχνολογίες αιχμής, όπως το cloud computing. Επίσης τον τελευταίο 1.5 χρόνο η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει ενισχυθεί με σημαντικό αριθμό νέων στελεχών, αλλά και τεχνολογικής υποδομής, προκειμένου  να μπορέσει να ανταποκριθεί στον απαιτητικό της ρόλο ως ο βασικός εκτελεστικός βραχίονας υλοποίησης της ψηφιακής στρατηγικής του Υπουργείου ΨΔ.

Αυξάνει συνεχώς το portfolio των έργων τα οποία διαχειρίζεται για λογαριασμό Δημόσιων Φορέων. Την παρούσα χρονική στιγμή διαχειριζόμαστε 150 συμβάσεις δημοσίων έργων, σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, προϋπολογισμού περίπου 1.8 δις €, καθώς και δράσεις κρατικών ενισχύσεων προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 300 εκατ. €. Συνολικά λοιπόν ο προϋπολογισμός των έργων και δράσεων που διαχειρίζεται η εταιρία ξεπερνά τα 2.1 δις €. Ο αριθμός αυτός το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη τα έργα της «Βίβλου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού» τα οποία πρόκειται να ανατεθούν στην Κοινωνία της Πληροφορίας, καθώς και τα έργα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα οποία θα ενταχθούν και θα χρηματοδοτηθούν από το ταμείο ανάκαμψης και μέρος των οποίων πρόκειται να υλοποιήσει η Κοινωνία της Πληροφορίας.

Το προσεχές διάστημα, περίπου μέχρι τον Απρίλιο,  αναμένεται να δημοπρατήσουμε περισσότερα από 20 έργα προϋπολογισμού περίπου 110 εκατ. €, έργα  που παρεμβαίνουν στον πυρήνα της Δημόσιας Διοίκησης και θα βελτιώσουν περαιτέρω την ψηφιακή θέση της χώρας διεθνώς,  έχοντας πάντα ως τελικό στόχο και αποδέκτη την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Αυτά από εμένα, και πάλι ευχαριστήσω για την πρόσκληση και εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριο.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER



Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά. Επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα που μας χορηγείτε με την παρούσα φόρμα μόνο για το σκοπό της αποστολής ενημερώσεων αναφορικά με τα εταιρικά νέα και τις εκδηλώσεις που υλοποιεί η ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μετά την υποβολή της αίτησης εγγραφής, θα σας αποσταλεί e-mail επιβεβαίωσης της εγγραφής σας στο Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μπορείτε να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή από τον κατάλογο παραληπτών του Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε., μέσω της επιλογής «απεγγραφή/unsubscribe» που θα περιλαμβάνεται σε όλα τα σχετικά ενημερωτικά μηνύματα που θα λαμβάνετε, ή αποστέλλοντας σχετικό μήνυμα (e-mail) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου newsletter@ktpae.gr Τυχόν ανάκληση της συγκατάθεσής σας δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων που έλαβε χώρα πριν την ανάκληση.