Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. – Κ.Τ.Π. Μ.Α.Ε.

ΕΡΓΑ

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών “Power Pass”

KTP ERGA HEADER 1
Κοινωνία της Πληροφορίας
ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης
ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Πηγη Χρηματοδοτησης
ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ ΕΣΠΑ
Τακτικός Προϋπολογισμός
Τι είναι το Πρόγραμμα «Έκτακτη οικονομική ενίσχυση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών»;

Το Πρόγραμμα «Έκτακτη οικονομική ενίσχυση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών» αφορά στην παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών του εσωτερικού, που έχουν εκδοθεί κατά τη χρονική περίοδο από 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 30ή Ιουνίου 2022, εφεξής οριζόμενης ως «περίοδος αναφοράς».

Οι όροι και οι προϋποθέσεις του Προγράμματος αναλύονται στην υπ’ αρ. 3365 Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Επικρατείας (ΦΕΚ 2827/Β/06-06-2022), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, εφεξής οριζόμενη ως «ΚΥΑ».

Ποιοι είναι δικαιούχοι για τη λήψη οικονομικής ενίσχυσης;

Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021. Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022. Τα στοιχεία φορολογικής κατοικίας, καθώς και του εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί, μέχρι τη στιγμή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης κάθε δικαιούχου.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στο άρθρο 2 παράγραφοι 3 και 4 της ΚΥΑ.

Τι ισχύει σε περίπτωση δήλωσης του ιδίου αριθμού παροχής ρεύματος από παραπάνω δικαιούχους;

Για την λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους δικαιούχους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο που περιγράφεται ακολούθως:

Σε περίπτωση που μία παροχή για τον εκάστοτε μήνα έχει δηλωθεί από δύο ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα, ελέγχεται ο ΑΦΜ του υπόχρεου στο οποίο εκδίδεται κάθε λογαριασμός από τον προμηθευτή ενέργειας τον εν λόγω μήνα. Δικαιούχος είναι το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τον ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός και λαμβάνει την ενίσχυση για τον εν λόγω λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός δεν αντιστοιχεί σε κανέναν από τους αιτούντες, το ποσό της ενίσχυσης για τον εν λόγω λογαριασμό επιμερίζεται ισόποσα στους αιτούντες.

Ποια η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων;

Η έναρξη της λειτουργίας της εφαρμογής πραγματοποιείται την 17η Ιουνίου 2022. Η υποβολή της αίτησης γα την λήψη της οικονομικής ενίσχυσης πραγματοποιείται μέχρι την 30η Ιουνίου 2022. Η πληρωμή των δικαιούχων πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων.

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης;

Ο δικαιούχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του – διαπιστευτήρια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184), εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης (α) για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού που αφορούν κύρια κατοικία του δικαιούχου και (β) για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού που αφορούν μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενων παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό.Ο αιτών καλείται να επιβεβαιώσει ή να επικαιροποιήσει τα στοιχεία κύριας κατοικίας ή/και μισθωμένης κατοικίας παιδιών που φοιτούν στο εσωτερικό για την περίοδο αναφοράς.Τυχόν μεταβολή των στοιχείων κύριας κατοικίας ή/και μισθωμένης κατοικίας παιδιών που φοιτούν στο εσωτερικό, αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της δήλωσης εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022.Σε περίπτωση που ο γονέας ή κηδεμόνας δηλώνει στον Πίνακα 6 της δήλωσης εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 άνω της μίας κατοικίας με αντίστοιχο αριθμό παροχής ρεύματος παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό, δύναται να ακολουθείται η ανωτέρω διαδικασία για την δεύτερη ή και τρίτη κατοικία που είναι συμπληρωμένες στον Πίνακα 6.Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής αίτησης, μπορείτε να ανατρέξετε στο άρθρο 2 παράγραφος 8 της ΚΥΑ.Κατόπιν επικαιροποίησης των στοιχείων κύριας κατοικίας ή/και μισθωμένης κατοικίας παιδιών που φοιτούν στο εσωτερικό, ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του. Επιπλέον, ο αιτών θα πρέπει να συναινέσει για την μεταβίβαση των αναγκαίων στοιχείων λογαριασμών Ηλεκτρικής Ενέργειας από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προς την ΚτΠ Μ.Α.Ε., για την επεξεργασία και υπολογισμό της επιδότησης. Τέλος ο αιτών οριστικοποιεί την αίτηση για την λήψη της οικονομικής ενίσχυσης.Δίνεται η δυνατότητα για την μεταβολή των στοιχείων της αίτησης ή την ακύρωση της αίτησης μέχρι την λήξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου.

Ποιος είναι ο τρόπος υπολογισμού της οικονομικής ενίσχυσης;

Το ποσό της ενίσχυσης ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται ως ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού των ποσών έκπτωσης α) που έχει χορηγηθεί από τον ειδικό λογαριασμό με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» του άρθρου εξηκοστού πρώτου του ν. 4839/2021 και β) που έχει ήδη χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας επί της κατανάλωσης ενέργειας του λογαριασμού.Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί εντός της χρονικής περιόδου αναφοράς, σύμφωνα με τον ανωτέρω υπολογισμό, για ποσό άνω των τριάντα (30) ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα εξακόσια (600) ευρώ ανά δικαιούχο.Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στο άρθρο 3 της ΚΥΑ.

Διαδικασία χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης και ενημέρωση δικαιούχων;

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλώσει στην αίτηση του άρθρου 2 της ΚΥΑ, από την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε».(ΚτΠ Μ.Α.Ε.).Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στο άρθρο 4 της ΚΥΑ.

Το Έργο ολοκληρώθηκε επιτυχώς και το συνολικό πλήθος των δικαιούχων που έλαβε την οικονομική ενίσχυση είναι 2.029.912, το οποίο αφορούσε 2.052.438 παροχές ηλεκτρικής ενέργειας.

Το συνολικό ποσό της οικονομικής ενίσχυσης ανήλθε στα 293.356.087,19 €.

Το Έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.

Τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης: ΦΕΚ Β’ 4762/10-09-2022

ΦΕΚ Β’ 3366/30-06-2022

Κοινή Υπουργική Απόφαση: ΦΕΚ Β’ 2827/07-06-2022 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:  vouchers.gov.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER



Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά. Επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα που μας χορηγείτε με την παρούσα φόρμα μόνο για το σκοπό της αποστολής ενημερώσεων αναφορικά με τα εταιρικά νέα και τις εκδηλώσεις που υλοποιεί η ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μετά την υποβολή της αίτησης εγγραφής, θα σας αποσταλεί e-mail επιβεβαίωσης της εγγραφής σας στο Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μπορείτε να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή από τον κατάλογο παραληπτών του Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε., μέσω της επιλογής «απεγγραφή/unsubscribe» που θα περιλαμβάνεται σε όλα τα σχετικά ενημερωτικά μηνύματα που θα λαμβάνετε, ή αποστέλλοντας σχετικό μήνυμα (e-mail) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου newsletter@ktpae.gr Τυχόν ανάκληση της συγκατάθεσής σας δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων που έλαβε χώρα πριν την ανάκληση.