Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. – Κ.Τ.Π. Μ.Α.Ε.

ΕΡΓΑ

Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης 

KTP ERGA HEADER 1
ktp photo 13
ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΓΓΧΤΔΙΧ) (καθολικός διάδοχος: Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης)
ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΓΓΧΤΔΙΧ) (καθολικός διάδοχος: Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης)
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
2.337.703,00 € (ΠΛΕΟΝ Φ.Π.Α.)
ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
26 Φεβρουαρίου 2024
Πηγη Χρηματοδοτησης
ΚΤΠ Ελλάδα 2.0 banner
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ «ΕΛΛΑΔΑ 2.0»
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)
Ποιο είναι το αντικείμενο του έργου;

Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος της «Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης» το οποίο θα περιλαμβάνει μια κεντρική βάση δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς από φορείς του δημόσιου τομέα και μια ενιαία κλίμακα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για την παραγωγή και χορήγηση πιστοληπτικής βαθμολόγησης στα φυσικά και νομικά πρόσωπα σε σχέση με οφειλές τους προς το Δημόσιο. Η πιστοληπτική βαθμολόγηση για φυσικά και νομικά πρόσωπα θα παράγεται από το πληροφοριακό σύστημα μέσω της επεξεργασίας, με αυτοματοποιημένη διαδικασία, των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που αντλούνται από τους φορείς του δημόσιου τομέα με τη χρήση αλγορίθμου. Το πληροφοριακό σύστημα θα διαλειτουργεί με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα (δημόσια και ιδιωτικά, όπως η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.), με σκοπό την ανταλλαγή βαθμολογιών πιστοληπτικής ικανότητας και τη δημιουργία ενιαίας βαθμολόγησης για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων.

Το έργο αποτελείται από τις εξής δράσεις :

  • Την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα
  • Τη διαλειτουργικότητα του πληροφοριακού συστήματος με φορείς του Δημοσίου και με φορείς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Τα κύρια μέρη του πληροφοριακού συστήματος είναι η βάση δεδομένων της οικονομικής συμπεριφοράς και ο αλγόριθμος για την επεξεργασία με αυτοματοποιημένη διαδικασία των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που θα αντλούνται από τους φορείς του δημόσιου τομέα. Στη βάση δεδομένων θα αποθηκεύονται ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά: πληροφορίες γενικές, οφειλών, οικονομικής συμπεριφοράς καθώς και πληροφορίες ταυτοποίησης του υποκειμένου, στοιχεία οφειλών των φορέων του δημοσίου, πιστοληπτικές βαθμολογήσεις που παράγονται από το σύστημα.

Ποια είναι τα αναμενόμενα οφέλη του έργου;

Τα αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση του εν λόγω έργου είναι:

  • Διαφάνεια. Δυνατότητα πρόσβασης στην εν λόγω πληροφόρηση από φυσικά και νομικά πρόσωπα, πέραν των κρατικών οργανισμών, φορέων και λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εφαρμόζοντας τα προβλεπόμενα για την προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Σταθερή Οικονομική Κατάσταση. Σταθεροποίηση και ενίσχυση του οικονομικού περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής
  • Εξάλειψη / σημαντική μείωση της ασύμμετρης πληροφόρησης μεταξύ φορέων του δημόσιου τομέα και ιδιωτικών φορέων για την πιστοληπτική ικανότητα φυσικών και νομικών προσώπων μέσω της πιστοληπτικής βαθμολόγησής τους (credit scoring) σε σχέση με οφειλές τους προς το Δημόσιο.
  • Αποτροπή της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και η πρόληψη της υπερχρέωσης των φυσικών και νομικών προσώπων
  • Περιορισμό του ηθικού κινδύνου και δημιουργία ενός αξιόπιστου πλαισίου αποτροπής για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές
  • Υπεύθυνος Δανεισμός. Ανάπτυξη της κουλτούρας για αποφυγή της υπερχρέωσης φυσικών και νομικών προσώπων

 

Ημερολόγιο Καταληκτικών Ημερομηνιών
Πρόσφατα Έργα
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER



Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά. Επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα που μας χορηγείτε με την παρούσα φόρμα μόνο για το σκοπό της αποστολής ενημερώσεων αναφορικά με τα εταιρικά νέα και τις εκδηλώσεις που υλοποιεί η ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μετά την υποβολή της αίτησης εγγραφής, θα σας αποσταλεί e-mail επιβεβαίωσης της εγγραφής σας στο Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μπορείτε να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή από τον κατάλογο παραληπτών του Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε., μέσω της επιλογής «απεγγραφή/unsubscribe» που θα περιλαμβάνεται σε όλα τα σχετικά ενημερωτικά μηνύματα που θα λαμβάνετε, ή αποστέλλοντας σχετικό μήνυμα (e-mail) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου newsletter@ktpae.gr Τυχόν ανάκληση της συγκατάθεσής σας δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων που έλαβε χώρα πριν την ανάκληση.