Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. – Κ.Τ.Π. Μ.Α.Ε.

ΕΡΓΑ

Μελέτη χάραξης στρατηγικής για τον σταδιακό παροπλισμό του δικτύου χαλκού (copper switch-off) 

KTP ERGA HEADER 1
ktp diagonismoi
ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
200.000,00 € (ΠΛΕΟΝ Φ.Π.Α.)
ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
15 Ιουνίου 2023
Πηγη Χρηματοδοτησης
ειδικό αποθεματικό της Ε.Ε.Τ.Τ. σύμφωνα με το άρθρο 75 του ν. 4070/2012
Ποιο είναι το αντικείμενο του έργου;

Αντικείμενο του έργου είναι η διεξαγωγή μελέτης χάραξης στρατηγικής για τον σταδιακό παροπλισμό του δικτύου χαλκού (Copper switch–off).

Στο πλαίσιο αυτό θα παρασχεθούν οι κάτωθι υπηρεσίες:

  • Καταγραφή της κατάστασης και των σχετικών πολιτικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ανάλυση των δυνητικών εναλλακτικών επιλογών για το παροπλισμό του δικτύου χαλκού
  • Υπηρεσίες για την οργάνωση και διεξαγωγή διαβούλευσης
  • Υπηρεσίες για την εκπόνηση μελέτης κόστους – οφέλους από τον παροπλισμό του δικτύου χαλκού
  • Υπηρεσίες για τον καθορισμό των χρονικών στόχων για τον παροπλισμό και τον προσδιορισμό εναλλακτικών επιλογών δημόσιας παρέμβασης
  • Υπηρεσίες για τη διαμόρφωση του Οδικού Χάρτη για την υλοποίηση του παροπλισμού του δικτύου χαλκού
Ποια είναι η αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου;

Η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε σχέση με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην διαθεσιμότητα και διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τον δείκτη DESI για το έτος 2021, η κάλυψη σταθερών δικτύων υπερ-υψηλών ταχυτήτων (VHCN) ανέρχεται σε 10% έναντι 59% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου ενώ η διείσδυση ευρυζωνικών υπηρεσιών ταχύτητας 100 Mbps ή μεγαλύτερης ανέρχεται σε 3% έναντι 34% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Οι επιδόσεις αυτές κατατάσσουν την Ελλάδα στην 27η θέση μεταξύ των κρατών – μελών όσον αφορά στον υπο-δείκτη Συνδεσιμότητας του δείκτη DESI. Οι υλοποιούμενες αλλά και ανακοινωμένες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να αντιμετωπίσουν σε σημαντικό βαθμό το έλλειμα όσον αφορά στη διαθεσιμότητα δικτύων και υπηρεσιών υπερ-υψηλών ταχυτήτων καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο της χώρας καθιστώντας έτσι ώριμη την ανάγκη για διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για τον παροπλισμό του υφιστάμενου δικτύου χαλκού που θα περιλαμβάνει και έναν Οδικό Χάρτη που θα προσδιορίζει την χωρική και χρονική μετάβαση σε δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων (VHCN).

Ποιος είναι ο σκοπός του έργου;

Το ζήτημα της μετάβασης των δικτύων πρόσβασης στην επόμενη γενιά υποδομών (Next Generation Access Networks) έχει τεθεί πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη διαθεσιμότητα και διείσδυση των σχετικών υποδομών μέσα στα επόμενα χρόνια. Η πρόσφατη στρατηγική ‘2030 Digital Compass: the European way for the Digital Decade’ 28 που επικυρώνει την υφιστάμενη από το 2016 στρατηγική ‘Towards a European Gigabit Society’ 29 θέτει ως στόχο την κάλυψη όλων των ευρωπαϊκών νοικοκυριών με υποδομές VHCN, ικανές να προσφέρουν ταχύτητες gigabit, έως το έτος 2030. Αυτή η πλήρης μετάβαση σε υποδομές VHCN, φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα του ‘παροπλισμού’ του δικτύου χαλκού (copper switch–off) που εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια υποδομή ευρυζωνικής πρόσβασης, μολονότι δεν κατασκευάστηκε για τον σκοπό αυτό.

Ημερολόγιο Καταληκτικών Ημερομηνιών
Πρόσφατα Έργα
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER



Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά. Επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα που μας χορηγείτε με την παρούσα φόρμα μόνο για το σκοπό της αποστολής ενημερώσεων αναφορικά με τα εταιρικά νέα και τις εκδηλώσεις που υλοποιεί η ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μετά την υποβολή της αίτησης εγγραφής, θα σας αποσταλεί e-mail επιβεβαίωσης της εγγραφής σας στο Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μπορείτε να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή από τον κατάλογο παραληπτών του Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε., μέσω της επιλογής «απεγγραφή/unsubscribe» που θα περιλαμβάνεται σε όλα τα σχετικά ενημερωτικά μηνύματα που θα λαμβάνετε, ή αποστέλλοντας σχετικό μήνυμα (e-mail) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου newsletter@ktpae.gr Τυχόν ανάκληση της συγκατάθεσής σας δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων που έλαβε χώρα πριν την ανάκληση.