Ποιο είναι το αντικείμενο του έργου;
Αντικείμενο του Προγράμματος «DENTIST PASS» αποτελεί η παροχή οικονομικής ενίσχυσης για τη διενέργεια πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας σε παιδιά ηλικίας έξι έως δώδεκα (6-12) ετών (δικαιούχοι), στο πλαίσιο του έργου «Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης»» (κωδικός Δράσης 16783), του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0., που χρηματοδοτείται σύμφωνα με το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.».
Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται:
- υπηρεσίες υποστήριξης και διενέργειας αξιολογήσεων και ελέγχων μεμονωμένων υποθέσεων Δικαιούχων ή Προμηθευτών που δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν ή διασταυρωθούν πλήρως με ηλεκτρονικά μέσα και απαιτούν έλεγχο δικαιολογητικών ή άλλες εστιασμένες ενέργειες καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης της Επιτροπής Ενστάσεων στη διαχείριση αιτήσεων επανεξέτασης δικαιούχων του προγράμματος,
- υπηρεσίες διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων σε προμηθευτές και δικαιούχους του
Προγράμματος
Οι παραπάνω εργασίες μπορούν να λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, εντός του χρόνου ισχύος του Προγράμματος ακολουθώντας τη συνολικότερη πορεία και στάδια εξέλιξής του. Αναλόγως του γενικότερου χρονικού προγραμματισμού, οι περισσότερες εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν εντός συγκεκριμένων (ειδικότερων) προθεσμιών, γεγονός που απαιτεί παροδικά αυξημένη ανθρωποπροσπάθεια και εστίαση σε συγκεκριμένες ενέργειες για περιορισμένο χρονικό διάστημα (πχ. ολοκλήρωση όλων των αξιολογήσεων/ελέγχων εντός ολίγων εβδομάδων).
Για όλες τις ανωτέρω κατηγορίες υπηρεσιών, ως βασική μονάδα εργασίας ορίζεται η κάθε διακριτή «υπόθεση» (πχ. αίτηση, επανεξέταση, δειγματοληπτικός έλεγχος κλπ.). Κάθε υπόθεση ανατίθεται σε συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπό (συνήθως ένα ή κα τ’ εξαίρεση από κοινού) που αναλαμβάνει το ρόλο του χειριστή, σύμφωνα με τους όρους και τις προβλέψεις του Προγράμματος.
Ποιος είναι ο στόχος;
Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο τη βελτιστοποίηση της ποιότητας της προληπτικής οδοντιατρικής με ομάδα στόχο τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και την εμπέδωση της φιλοσοφίας της προληπτικής οδοντιατρικής και της ενημέρωσης γονέων και παιδιών για την ανάγκη της επιμελούς φροντίδας της στοματικής κοιλότητας, ώστε τα τελευταία να μεγαλώσουν χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα. Περιλαμβάνει έλεγχο της στοματικής υγιεινής, καθαρισμό και απομάκρυνση πλακών, φθορίωση και εν γένει παροχή οδηγιών για την στοματική υγιεινή των παιδιών.
Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι;
Ωφελούμενοι της ενίσχυσης είναι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί κατά τα ημερολογιακά έτη 2011 έως και 2016, διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), είτε Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).
Η ενίσχυση λαμβάνεται, για λογαριασμό του παιδιού, από ενήλικο φυσικό Πρόσωπο το οποίο ασκεί (μεμονωμένα ή από κοινού) την επιμέλεια ή επιτροπεία του παιδιού. Το φυσικό αυτό πρόσωπο, στο οποίο πιστώνεται το ποσό της ενίσχυσης, νοείται και ως ο Δικαιούχος της ενίσχυσης.
Κάθε δικαιούχος του προγράμματος λαμβάνει μία ψηφιακή χρεωστική κάρτα (pass) ύψους 40 € ανά ωφελούμενο παιδί που πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Κάθε χρεωστική κάρτα μπορεί να καλύψει το σύνολο του κόστους των προβλεπόμενων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας μέχρι του άνω ποσού. Το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα δικαιούμενα πρόσωπα για την πραγματοποίηση πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας στο ωφελούμενο τέκνο και δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του