Ποιο είναι το αντικείμενο του παρόντος έργου;
Αντικείμενο του παρόντος έργου είναι:
- Η Αναβάθμιση Τηλεπικοινωνιακών Υποδομών του Υπουργείου μέσα από μελέτη, εγκατάσταση και παραμετροποίηση υποδομών ΤΠΕ, δομημένης καλωδίωσης, ενεργού δικτυακού εξοπλισμού.
Για να καλύπτονται οι σύγχρονες υπηρεσιακές ανάγκες επικοινωνίας και διακίνησης πληροφορίας, είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν κοινές τηλεπικοινωνιακές υποδομές για όλα τα κτίρια στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες του Υπουργείου (πρόσβαση στο διαδίκτυο, εσωτερικό δίκτυο κλπ.), ώστε να υπάρχει εύκολη διαχείριση και μεγαλύτερη ασφάλεια. Όλα τα κτίρια διασυνδέονται μεταξύ τους με οπτικές ίνες και αποτελούν έναν ενιαίο δικτυακά χώρο.
Η παρούσα τηλεπικοινωνιακή και δικτυακή υποδομή της Κεντρικής Υπηρεσίας είναι παρωχημένη και δεν μπορεί να καλύψει ικανοποιητικά τις σύγχρονες ανάγκες επικοινωνίας. Η δομημένη καλωδίωση και ο ενεργός εξοπλισμός (routers, firewalls, switches κ.λπ.) που καλύπτει τις ανάγκες δικτύωσης των οκτώ (8) κτιρίων είναι παρωχημένος, αφού επίσης εγκαταστάθηκαν την ίδια χρονική περίοδο.
Καθημερινά προκύπτουν σοβαρές βλάβες στο δίκτυο, ενώ υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας εξοπλισμού, διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας της υπηρεσίας.
Το έργο αφορά τον εκσυγχρονισμό της τηλεπικοινωνιακής υποδομής της Κεντρικής Υπηρεσίας και θα καλύψει κυρίως τα κάτωθι:
- Υλοποίηση δομημένης καλωδίωσης όλων των κτιρίων (οπτικές ίνες και χαλκός),
- Αποξήλωση παλιών δικτυακών κατανεμητών (κτιρίων και ορόφων) και αντικατάσταση τους με σύγχρονους,
- Αναδιαμόρφωση χώρων όπου θα εγκατασταθούν οι δικτυακοί κατανεμητές προκειμένου να πληρούνται απαιτήσεις ασφαλείας,
- Εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας και παρακολούθησης όλων των κατανεμητών των κτιρίων (κάμερες, αισθητήρες κλπ.),
- Προμήθεια ενεργού δικτυακού εξοπλισμού (routers, firewalls, switches, IDS κλπ.) και συστημάτων παρακολούθησης και διαχείρισης δικτύου.
- Η υλοποίηση Κλειστού Συστήματος Τηλεδιάσκεψης μέσω μελέτης, εγκατάστασης και παραμετροποίησης κλειστού συστήματος τηλεδιάσκεψης. Παρακολούθηση, εκπαίδευση και υποστήριξη (help desk).
Ποιος είναι ο στόχος του έργου;
Στόχος του έργου είναι ο εκσυγχρονισμός των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να υπάρξει η βάση για την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του. Μέσω του εκσυγχρονισμού της δομημένης καλωδίωσης και του ενεργού δικτυακού εξοπλισμού, θα επιτευχθεί η ενοποίηση της επικοινωνίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή η διαχείριση με ενιαίο τρόπο των υπηρεσιών φωνής, βίντεο, δεδομένων και κινητών εφαρμογών. Παράλληλα, θα επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ μέσω υπηρεσιών απομακρυσμένης εργασίας και απομακρυσμένου γραφείου (remote office). Λόγω της ιδιαιτερότητας του Υπουργείου Εξωτερικών και της αυξημένης κινητικότητας των στελεχών του, θα πρέπει να υλοποιηθούν υποδομές που θα υποστηρίζουν υβριδικές μορφές εργασιακού χώρου (hybrid workplace). Τέλος, ένας επιπρόσθετος στόχος είναι η υλοποίηση ενός διαβαθμισμένου συστήματος τηλεδιασκέψεων. Το σύστημα θα είναι εγκατεστημένο στην Κεντρική Υπηρεσία και θα παρέχει στα στελέχη του ΥΠΕΞ έναν ασφαλή δίαυλο επικοινωνίας με εικόνα και ήχο, όπως και τη δυνατότητα ασφαλούς διαμοιρασμού δεδομένων σε οποιονδήποτε μετέχει σε μία τηλεδιάσκεψη, σε ένα ενιαίο σύστημα, το οποίο θα αξιοποιεί τις ασφαλείς δομές του Διεθνούς Δικτύου NET–VIS για τη σύνδεση με τις Αρχές Εξωτερικής Υπηρεσίας και άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες που σχετίζονται με της εθνική ασφάλεια (ΓΕΕΘΑ, ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, Προεδρία Δημοκρατίας, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κ.ά.). Η συγκεκριμένη τηλεπικοινωνιακή υποδομή συνδέει με ασφάλεια και εγγυημένο επίπεδο απόδοσης όλες τις Αρχές Εξωτερικής Υπηρεσίες με την Κεντρική Υπηρεσία. Με τη μετάδοση πάνω από τις ασφαλείς γραμμές του Διεθνούς Δικτύου του ΥΠΕΞ εξασφαλίζεται πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας και εμπιστευτικότητας που απαιτείται για την υπηρεσιακή επικοινωνία. Η προσφερόμενη υπηρεσία θα εξασφαλίζει προηγμένη τεχνολογικά τηλεπικοινωνία υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας η οποία θα επιτρέπει την αμφίδρομη και αλληλεπιδραστική επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο γεωγραφικά απομακρυσμένων συνομιλητών, μέσω εικόνας, ήχου και δεδομένων.
Το σύστημα τηλεδιάσκεψης θα αξιοποιείται σε σημεία επαφής που θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης, συμμετοχής και συντονισμού τηλεδιασκέψεων σε επαρκή πλήθος τόσο στις διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας όσο και σε όλες τις αρχές Εξωτερικής Υπηρεσίας. Ο εξοπλισμός και το λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί, θα ικανοποιεί τις ανάγκες της υψηλής διαθεσιμότητας, της ευκολίας χρήσης, της ασφάλειας δεδομένων, της ακεραιότητας δεδομένων, της επεκτασιμότητας και της διαλειτουργικότητας με άλλα συστήματα. Ο σχεδιασμός του συστήματος θα γίνει με ειδική μέριμνα για την Ασφάλεια – Εμπιστευτικότητα των Πληροφοριακών Συστημάτων, Εφαρμογών, Μέσων και Υποδομών, την προστασία της ακεραιότητας και της διαθεσιμότητας των πληροφοριών και την προστασία των προς επεξεργασία και αποθηκευμένων προσωπικών δεδομένων.