Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. – Κ.Τ.Π. Μ.Α.Ε.

ΕΡΓΑ

Αναβάθμιση και Αξιοποίηση της Παρεχόμενης Οικονομικής Πληροφόρησης από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης 

KTP ERGA HEADER 1
ktp photo 13
ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Υπουργείο Εσωτερικών – ΥΠΕΣ
ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
324.455,31 € (ΠΛΕΟΝ Φ.Π.Α.)
ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
6 Ιουνίου 2022
Πηγη Χρηματοδοτησης
espa banner tpe 300x37 1
ΕΣΠΑ Ε.Π "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ"
Ποιο είναι το αντικείμενο του έργου;

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια έτοιμου λογισμικού και η παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης λογισμικού, εκπαίδευσης και ενημέρωσης, σχετικά με την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος, το οποίο συλλέγει οικονομικά δεδομένα από τους ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών και παρέχει οικονομική πληροφόρηση προς τους φορείς της Πολιτείας, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Οι φορείς αυτοί είναι στην παρούσα φάση, εκτός του ίδιου του Υπουργείου Εσωτερικών, οι ακόλουθοι:

  • Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
  • Ελληνική Στατιστική Αρχή
  • Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας των ΟΤΑ (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις)
  • Ελεγκτικό Συνέδριο
  • Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022 – 2025 έχει προγραμματιστεί η προσθήκη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στους ανωτέρω φορείς, ενώ στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται και η πρόσβαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος στα στοιχεία του Κόμβου.

Ποιος είναι ο σκοπός του έργου;

Σκοπός του έργου είναι η αναβάθμιση και αξιοποίηση της παρεχόμενης οικονομικής πληροφόρησης από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω του Κόμβου Διαλειτουργικότητας του ΥΠΕΣ (εν συντομία “Κόμβος”).

Τα δεδομένα των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών τους Προσώπων που συλλέγονται, επεξεργάζονται, παρουσιάζονται και διατίθεται προς τρίτους φορείς από το υφιστάμενο σύστημα, καθορίζονται στην 2816/30.01.2018 (Β’ 350) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, και είναι δεδομένα κατάρτισης και εκτέλεσης προϋπολογισμού, ισοζυγίου γενικής λογιστικής, χρηματοοικονομικά στοιχεία ισολογισμού, μητρώου δεσμεύσεων, είσπραξης εσόδων και ενδοκυβερνητικών συναλλαγών. Ταυτόχρονα, ο Κόμβος ενημερώνεται με τα στοιχεία προσωπικού, μισθοδοσίας και στελέχωσης των οργανικών μονάδων των φορέων, όπως αυτά τηρούνται στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στην Εθνική Αρχή Πληρωμών.

Λόγω αναπροσαρμογών στο νομοθετικό πλαίσιο του 2010 και παρά το ότι έγιναν προσπάθειες επέκτασης του υφιστάμενου συστήματος για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών, ο Κόμβος στη σημερινή του μορφή δεν είναι σε θέση να συλλέγει όλα τα δεδομένα τα οποία απαιτούνται για την παρακολούθηση της Στοχοθεσίας, τις “Γνώμες” επί των σχεδίων προϋπολογισμού, την κατάρτιση και παρακολούθηση του ενοποιημένου προϋπολογισμού των ΟΤΑ και εν γένει για την αποτελεσματική εφαρμογή και παρακολούθηση των δημόσιων πολιτικών για τα οικονομικά των ΟΤΑ. Επιπροσθέτως, η επικείμενη εφαρμογή του ενιαίου Λογιστικού Πλαισίου της Γενικής Κυβέρνησης στους φορείς του υποτομέα των ΟΤΑ, οι οποίοι αποτελούν υποσύνολο των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα έχει ως αποτέλεσμα τη ριζική τροποποίηση της μορφής, της αρίθμησης και του περιεχομένου των λογαριασμών του προϋπολογισμού και της γενικής λογιστικής και τη μεταβολή του περιεχομένου των συλλεγόμενων συνόλων δεδομένων.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η συνεχής παρακολούθηση της εκτέλεσης του ενοποιημένου προϋπολογισμού των ΟΤΑ και η εξασφάλιση αξιόπιστων στοιχείων στο Υπουργείο Εσωτερικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την ΕΛΣΤΑΤ, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη λήψη διορθωτικών μέτρων και παρεμβάσεων προς αποφυγή ελλειμμάτων, σύμφωνα και με το Ν 4270/2014 (Α΄ 143) «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ – δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις».

Ποιοι είναι οι στόχοι του έργου;

Το υπό υλοποίηση έργο στοχεύει:

  • στη συγκέντρωση του συνόλου των δεδομένων που απαιτούνται για την ικανοποίηση των σημερινών επιχειρησιακών απαιτήσεων (15 έναντι 6 συνόλων που υποβάλλονται δικτυακά σήμερα) και στην ικανοποίηση όλων των νέων απαιτήσεων αναφορικά με τη δημιουργία και υποβολή αναφορών και δεδομένων, τη δημιουργία πρότυπων διοικητικών εγγράφων, τη διάθεση οικονομικών στοιχείων στο δικτυακό τόπο του ΥΠΕΣ και ως ανοικτά δεδομένα, κ.ά.
  • στην αναβάθμιση του Κόμβου, σε ένα παραμετροποιήσιμο επεκτάσιμο και αυτοτελές σύστημα ώστε να μπορεί να ικανοποιήσει μελλοντικές απαιτήσεις νέων συνόλων δεδομένων, αναφορών και εγγράφων, καθώς και παροχής νέων υπηρεσιών διαλειτουργικότητας, χωρίς δομικές παρεμβάσεις στο λογισμικό του οι οποίες απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό και δαπανηρές διαδικασίες.
  • στην αξιοποίηση των υποδομών του G-Cloud (ή άλλης εναλλακτικής cloud υποδομής που θα υποδείξει η Αναθέτουσα Αρχή) δεσμεύοντας μόνο τους αναγκαίους πόρους για τη λειτουργία του, οι οποίοι μπορούν να αυξάνονται μαζί με τις απαιτήσεις του συστήματος, χωρίς να απαιτείται εκ των προτέρων προμήθεια και συντήρηση του συνόλου των απαιτούμενων πόρων. Μέσω της στέγασης αυτής, το σύστημα θα είναι διαθέσιμο εντός και εκτός του δικτύου Σύζευξις.
  • στην καταγραφή πλήρους τεκμηρίωσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που αφορούν την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων (ISO/IEC/IEEE 29148:2011, UML).
  • στην υλοποίηση διεπαφών για τη λήψη δεδομένων από τους υπόχρεους φορείς, οι οποίες θα είναι συμβατές με το Ελληνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας και θα απλοποιούν τις απαιτήσεις σε υπηρεσίες και λογισμικό των υπόχρεων φορέων με λειτουργία ενός κομβικού σημείου υπηρεσιών διαδικτύου για την υποβολή δεδομένων αντί για ισάριθμες με τους υπόχρεους φορείς υπηρεσίες που συμβαίνει σήμερα.
  • στην ικανοποίηση απαιτήσεων ασφάλειας και ακεραιότητας των οικονομικών δεδομένων που διαχειρίζεται, καθώς και τις απαιτήσεις διαχείρισης προσωπικών δεδομένων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (κανονισμός GDPR).
  • στην αξιοποίηση στον μέγιστο δυνατό βαθμό τεχνολογιών και εργαλείων ανοικτού κώδικα, ελαχιστοποιώντας τις απαιτήσεις προμήθειας και συντήρησης αδειών χρήσης λογισμικού στο απολύτως απαραίτητο.
  • στη μετάπτωση δεδομένων και αναφορών από το υφιστάμενο σύστημα.
  • στην εκπαίδευση χρηστών και διαχειριστών του νέου συστήματος.
Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι από την υλοποίηση του έργου;

Με την ολοκλήρωση του έργου της παρούσας διακήρυξης θα ωφεληθούν:

1. Η Διεύθυνση Οικονομικών ΤΑ του ΥΠΕΣ:

  • για την οικονομική παρακολούθηση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανά φορέα και συνολικά για την κατάρτιση και παρακολούθηση του Ενοποιημένου Προϋπολογισμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • για τη συλλογή, επεξεργασία και παροχή δεδομένων οικονομικής διαχείρισης σε ΕΛΣΤΑΤ, ΓΛΚ, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΕΛΣΥΝ και στους λοιπούς φορείς διαλειτουργικότητας.

2. Η Διεύθυνση Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΥΠΕΣ: για τη συλλογή, επεξεργασία και παροχή δεδομένων πληροφόρησης σχετικά με θέματα που άπτονται των στοιχείων του προσωπικού, της μισθοδοσίας του και του επιπέδου στελέχωσης των οργανικών μονάδων των φορέων Τ.Α.

3. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: στο πλαίσιο του συστήματος χρηματοοικονομικών αναφορών της Γενικής Κυβέρνησης για την ικανοποίηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων.

4. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή: για τον προσδιορισμό της περιμέτρου και των ετήσιων δημοσιονομικών μεγεθών του υποτομέα S1313 “Τοπική Αυτοδιοίκηση¨ της Γενικής Κυβέρνησης.

5. Το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ για:

  • Διατύπωση “Γνωμών” επί των ετήσιων σχεδίων προϋπολογισμού των ΟΤΑ.
  • Παρακολούθηση των προϋπολογισμών των φορέων του υποτομέα των ΟΤΑ μέσω των Ολοκληρωμένων Πλαισίων Δράσης.
  • Αξιολόγηση και παρακολούθηση υπερχρεωμένων ΟΤΑ.

6. Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για τον έλεγχο των προϋπολογισμών των ΟΤΑ και των Ολοκληρωμένων Πλαισίων Δράσης.

7. Το Ελεγκτικό Συνέδριο σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν.3852/2010, στο πλαίσιο των ακολούθων αρμοδιοτήτων αυτού:

  • Πραγματοποίηση ελέγχων για την αξιολόγηση των στατιστικών στοιχείων των ΟΤΑ και την πραγματοποίηση ελέγχων όταν δεν ικανοποιούνται συγκεκριμένοι αριθμοδείκτες αξιολόγησης.
  • Πραγματοποίηση δειγματοληπτικών κατασταλτικών ελέγχων των ΟΤΑ και των Νομικών Προσώπων αυτών.
  • Πραγματοποίηση ελέγχων είσπραξης εσόδων από τους ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών.
Ημερολόγιο Καταληκτικών Ημερομηνιών
Πρόσφατα Έργα
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER



Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά. Επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα που μας χορηγείτε με την παρούσα φόρμα μόνο για το σκοπό της αποστολής ενημερώσεων αναφορικά με τα εταιρικά νέα και τις εκδηλώσεις που υλοποιεί η ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μετά την υποβολή της αίτησης εγγραφής, θα σας αποσταλεί e-mail επιβεβαίωσης της εγγραφής σας στο Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μπορείτε να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή από τον κατάλογο παραληπτών του Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε., μέσω της επιλογής «απεγγραφή/unsubscribe» που θα περιλαμβάνεται σε όλα τα σχετικά ενημερωτικά μηνύματα που θα λαμβάνετε, ή αποστέλλοντας σχετικό μήνυμα (e-mail) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου newsletter@ktpae.gr Τυχόν ανάκληση της συγκατάθεσής σας δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων που έλαβε χώρα πριν την ανάκληση.