Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. – Κ.Τ.Π. Μ.Α.Ε.

ΕΡΓΑ

Ψηφιοποίηση Διαχρονικού Αρχείου Αεροφωτογραφιών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού – Ανάπτυξη και Παροχή Ψηφιακών Υπηρεσιών

KTP ERGA HEADER 1
ktp photo 16
ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  
ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
8.709.677,42 € (ΠΛΕΟΝ Φ.Π.Α.)
ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
4 Ιουλίου 2022
Πηγη Χρηματοδοτησης
BANNER ΜΔΤ ΕΚΤ scaled
ΕΣΠΑ Ε.Π "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ" - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ (ΕΚΤ)
Ποιο είναι το αντικείμενο του έργου;

Αντικείμενο του Έργου είναι η διάσωση του διαχρονικού αρχείου Α/Φ της ΓΥΣ, η μετατροπή των διαθέσιμων αναλογικών Α/Φ σε ψηφιακή μορφή και η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των παρεχομένων ψηφιακών υπηρεσιών της ΓΥΣ.

Γενικά, το αντικείμενο του Έργου είναι η συντήρηση – αποκατάσταση και ανατύπωση φθαρμένων αρνητικών και έντυπων Α/Φ, τόσο των φιλμ σε ρολό (roll film) όσο και των κομμένων αρνητικών φιλμ (cut sheets), 70.000 περίπου Α/Φ, από το 1938 έως και το έτος περάτωσης του εν λόγω Έργου, η ψηφιοποίηση 290.000 Α/Φ περίπου, αρχειοθέτηση, καταλογοποίηση και δημιουργία μεταδεδομένων του συνόλου των Α/Φ 380.000 περίπου, καθώς και η ανάπτυξη και παροχή ψηφιακών υπηρεσιών.

Πιο αναλυτικά, οι ενέργειες που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο του Έργου είναι:

Προμήθεια εξοπλισμού και προπαρασκευαστικές εργασίες για την εγκατάσταση εξοπλισμού. Η ΓΥΣ θα διαθέσει τους απαραίτητους χώρους για την εγκατάσταση των οργάνων/υλικών και λοιπού εξοπλισμού του έργου που είναι απαραίτητος για την υλοποίηση του έργου.

Αναλογική διάσωση του διαχρονικού αρχείου Α/Φ. Δεδομένης της ανεκτίμητης αξίας και της μοναδικότητας του πρωτότυπου αρχείου Α/Φ της ΓΥΣ, είναι κατανοητό ότι προ της μετάβασης των υπηρεσιών χορήγησης Α/Φ στη ψηφιακή εποχή, απαιτείται η αναλογική διάσωση του αρχείου Α/Φ. Η Φάση αυτή περιλαμβάνει την συντήρηση και την αποκατάσταση των φθαρμένων φιλμ (roll film – cut sheets), την αναλογική αναπαραγωγή τους (ανατύπωση αρνητικών), την εκτύπωση Α/Φ που έχουν υποστεί φθορά και την αποθήκευσή τους σε κατάλληλους χώρους.

Ψηφιακή διάσωση του διαχρονικού αρχείου Α/Φ. Πρόκειται για τη κύρια Φάση του Έργου η οποία, μετά την ολοκλήρωση των δύο προηγούμενων, θα επιτρέψει την μετάβαση των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΓΥΣ, σε σχέση με τη χορήγηση Α/Φ, στη ψηφιακή εποχή. Στο πλαίσιο της Φάσης αυτής, θα πραγματοποιηθεί σάρωση σε υψηλή ανάλυση του διαχρονικού αρχείου Α/Φ της ΓΥΣ και η δημιουργία προεπισκοπήσεων των σαρωμένων εικόνων. Θα πραγματοποιηθεί ορθοαναγωγή των ψηφιακών Α/Φ ώστε το περίγραμμά τους να παρουσιάζεται στον εξωτερικό χρήστη με τον πραγματικό προσανατολισμό του ως προς το φυσικό γήινο περιβάλλον, γεγονός που θα οδηγήσει στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν και τα κατάλληλα μεταδεδομένα για την τεκμηρίωση των ψηφιακών προϊόντων και τη βελτιστοποίηση των αναζητήσεων.

Επέκταση και βελτίωση του υφιστάμενου ΟΠΣ της ΓΥΣ καθώς και ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών για το κοινό. Το Έργο θα ολοκληρωθεί με την ενσωμάτωση των σαρωμένων εικόνων και των παράγωγων Ψηφιακών προϊόντων στο ΟΠΣ της ΓΥΣ (μετά την αναβάθμιση του και την ανάπτυξη των σχετικών ψηφιακών υπηρεσιών). Αυτό θα επιτρέψει την καλύτερη και πληρέστερη διάχυση της πληροφορίας, τόσο στον τελικό εξωτερικό χρήστη του Γεω-ευρετηρίου της ΓΥΣ, όσο και στον εσωτερικό χρήστη και την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική διεκπεραίωση των λειτουργιών της ΓΥΣ, που έχουν σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ποιοι είναι οι στόχοι του παρόντος έργου;

Στόχος του Έργου είναι:

  • η συντήρηση – αποκατάσταση και ανατύπωση των φθαρμένων αρνητικών, τόσο των φιλμ σε ρολό (roll film) όσο και των κομμένων αρνητικών φιλμ (cut sheets),
  • η εκτύπωση Α/Φ που έχουν υποστεί φθορά,
  • η ψηφιοποίηση, αρχειοθέτηση, καταλογοποίηση και δημιουργία μεταδεδομένων του αρχείου των Α/Φ και
  • η ανάπτυξη και παροχή ψηφιακών υπηρεσιών.

Ακολουθούν οι παρακάτω επιμέρους στόχοι:

Στόχος 1: Η αύξηση των χρηστών που θα χρησιμοποιούν τις ψηφιακές υπηρεσίες χορήγησης Α/Φ, θα συνεχιστεί με μεγαλύτερο ρυθμό λόγω της προόδου της τεχνολογίας και της στροφής και εξοικείωσης των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες.

Στόχος 2: Η ψηφιοποίηση περίπου 290.000 Α/Φ οι οποίες θα καταστούν διαθέσιμες για το κοινό. Σήμερα είναι σε ψηφιακή μορφή περίπου 90.000 Α/Φ (25% του συνόλου των Α/Φ). Επιδιώκεται με την ολοκλήρωση του Έργου να είναι διαθέσιμες προς τους πολίτες σε ψηφιακή μορφή 380.000 Α/Φ.

Στόχος 3: Η ψηφιοποίηση περίπου 15.000 ιστορικών χαρτών και η δημιουργία μεταδεδομένων.

Στόχος 4: Η δημιουργία μεταδεδομένων για περίπου 380.000 ψηφιακές Α/Φ. Τα υπάρχοντα μεταδεδομένα είναι καταγεγραμμένα με ελλιπή στοιχεία, χωρίς να συμμορφώνονται στα διεθνή πρότυπα, καθιστώντας δυσχερή την αξιοποίησή τους από τους πολίτες.

Στόχος 5: Η αυτοματοποίηση πέντε (5) επιχειρησιακών διεργασιών της ΓΥΣ (1. ο εντοπισμός, 2. η αναζήτηση, 3. η εκτύπωση, 4. η αποστολή και 5. η αυτοματοποίηση της γραμμής παραγωγής ψηφιοποίησης των Α/Φ) θα εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις επίτευξης των στόχων 5 και 6.

Στόχος 6: Η επιτάχυνση του χρόνου και των διαδικασιών εντοπισμού των επιθυμητών Α/Φ μέσω διαδικτύου.

Στόχος 7: Η επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των αιτημάτων του κοινού για χορήγηση Α/Φ.

Ποια είναι τα αναμενόμενα οφέλη του έργου;

Τα αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση του Έργου είναι:

  1. Ανάπτυξη και αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών της ΓΥΣ προς τον πολίτη / συναλλασσόμενο, μέσω γρηγορότερης, ευκολότερης και ασφαλέστερης πρόσβασης στην ψηφιακή πληροφορία και ταχύτερης αναζήτησης πληροφοριών.
  2. Εξοικονόμηση πόρων και χρόνου εργασίας για τα στελέχη της ΓΥΣ, με παράλληλη αύξηση της αποδοτικότητας και καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού καθώς η ψηφιοποίηση του υλικού θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κίνησης των φυσικών αρχείων και κατά συνέπεια και του χρόνου απασχόλησης του αντίστοιχου προσωπικού.
  3. Διάσωση και διαφύλαξη του πολύτιμου διαχρονικού αρχείου Α/Φ της ΓΥΣ από φυσικές καταστροφές και από τη φθορά του χρόνου.
  4. Μείωση λειτουργικού κόστους αναπαραγωγής της πληροφορίας από πρωτότυπο υλικό, χωρίς ταυτόχρονα τον κίνδυνο καταστροφής του.
  5. Καλύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων με καλύτερο έλεγχο και ταχύτερη διεκπεραίωση στη διακίνηση της πληροφορίας μέσω αυτοματοποιημένων συστημάτων αναζήτησης, ανάκλησης και επεξεργασίας που βελτιστοποιεί τις κλασσικές χειροκίνητες μεθόδους.
  6. Αποτελεσματικότερη ανταλλαγή γεωγραφικών πληροφοριών με άλλους φορείς με ανάλογο αντικείμενο (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., ΕΑΓΜΕ κλπ.) καθώς και με υπηρεσίες του εξωτερικού.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Ημερολόγιο Καταληκτικών Ημερομηνιών
Πρόσφατα Έργα
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER



Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά. Επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα που μας χορηγείτε με την παρούσα φόρμα μόνο για το σκοπό της αποστολής ενημερώσεων αναφορικά με τα εταιρικά νέα και τις εκδηλώσεις που υλοποιεί η ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μετά την υποβολή της αίτησης εγγραφής, θα σας αποσταλεί e-mail επιβεβαίωσης της εγγραφής σας στο Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μπορείτε να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή από τον κατάλογο παραληπτών του Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε., μέσω της επιλογής «απεγγραφή/unsubscribe» που θα περιλαμβάνεται σε όλα τα σχετικά ενημερωτικά μηνύματα που θα λαμβάνετε, ή αποστέλλοντας σχετικό μήνυμα (e-mail) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου newsletter@ktpae.gr Τυχόν ανάκληση της συγκατάθεσής σας δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων που έλαβε χώρα πριν την ανάκληση.