Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. – Κ.Τ.Π. Μ.Α.Ε.

ΕΡΓΑ

Ανάπτυξη και τεχνική υποστήριξη του παρατηρητηρίου για τη γραφειοκρατία και του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ)

KTP ERGA HEADER 1
4
ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών
ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
€ 1.723.397,50 € (ΠΛΕΟΝ Φ.Π.Α.)
ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
10 Ιανουαρίου 2022
Πηγη Χρηματοδοτησης
ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ
BANNER ΜΔΤ ΕΚΤ scaled
ΕΣΠΑ Ε.Π "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ" - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ (ΕΚΤ)
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)
Ποιο είναι το αντικείμενο του έργου;

Αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσεων για την ανάπτυξη και την τεχνική υποστήριξη της Στρατηγικής του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) και του Παρατηρητηρίου για τη γραφειοκρατία, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα προκειμένου:

  • Να υπάρξει η στρατηγική για την απαραίτητη εσωτερική τεκμηρίωση και κινητοποίηση των φορέων της δημόσιας διοίκησης σχετικά με τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του ΕΠΑΔ και τον τρόπο που πρέπει πλέον να διαχειρίζονται τη διακυβέρνηση των διοικητικών διαδικασιών.
  • Να υπάρξει καλύτερη στόχευση στις δράσεις απλούστευσης διαδικασιών, ώστε να μειωθούν τα διοικητικά βάρη σε περιοχές με τη μεγαλύτερη θετική επίπτωση σε πολίτες και επιχειρήσεις, είτε από την άποψη της ποσοτικής μείωσης σε εθνικό επίπεδο είτε από την άποψη της ασύμμετρης ενόχλησης που προκαλούν οι μεμονωμένες συναλλαγές τους με το κράτος.
  • Να υπάρξει ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών καθώς και ενεργή συμμετοχή τους στις δράσεις απλούστευσης, προκειμένου να αλλάξει η αντίληψη τους ως προς την παροχή υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης.

Ως απλουστευμένη διαδικασία θεωρείται η κατάλληλα δημοσιοποιημένη διαδικασία, η οποία με το απαραίτητο «θεσμικό περίβλημα» θα προβαίνει τουλάχιστον σε ένα από τα πιο κάτω αναφερόμενα:

  1. Μείωση, απαλοιφή, κατάργηση στοιχείων – δικαιολογητικών που χρειάζεται να υποβάλει ο πολίτης ή η επιχείρηση
  2. Μείωση, απαλοιφή, κατάργηση ενδιάμεσων σταδίων – συναρμόδιων Υπηρεσιών
  3. Δημιουργία ολοκληρωμένης διαδικασίας το αποτέλεσμα της οποίας θα καθίσταται λειτουργικό για τον πολίτη ή την επιχείρηση
  4. Αλλαγή του τρόπου έκδοσης (τυποποιημένο έγγραφο, ηλεκτρονική συναλλαγή, συμπεριλαμβανομένης και της ηλεκτρονικής επικοινωνίας συναρμοδίων υπηρεσιών, αυτεπάγγελτη αναζήτηση, δημιουργία βάσης δεδομένων για άντληση/διασταύρωση στοιχείων κλπ)
  5. Μείωση χρόνου έκδοσης/απάντησης
Ποιος είναι ο στόχος του έργου;

Ο στόχος του έργου είναι η υλοποίηση ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου σχεδίου δράσεων υποστήριξης σε τεχνικό, συμβουλευτικό και επικοινωνιακό επίπεδο, ώστε να ολοκληρωθούν πλήρως και να διαλειτουργούν οι δύο πυλώνες της Εθνικής Πολιτικής Διοικητικών Διαδικασιών-το ΕΠΑΔ και το Παρατηρητήριο για τη Γραφειοκρατία-καθώς και να υπάρχει καλύτερη στόχευση για τις δράσεις και διάχυση των αποτελεσμάτων της πολιτικής για την απλούστευση και τον ανασχεδιασμό διαδικασιών που υλοποιούνται μέσα από το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) και των οποίων η αποτίμηση γίνεται μέσα από το Παρατηρητήριο για τη γραφειοκρατία.

Η αρχιτεκτονική του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών δομείται στους εξής τρεις κύριους άξονες:

  • Ποιοτικές και φιλικές ρυθμίσεις (Άξονας Α)
  • Απλές και κατανοητές διαδικασίες (Άξονας Β)
  • Έγκαιρη και ακριβής πληροφόρηση (Άξονας Γ)

Ειδικότερα, στόχος του έργου είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η υποστήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, μέσα από την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών και την απελευθέρωση των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας από περιττές και παρωχημένες γραφειοκρατικές διατυπώσεις, αλλά και η ουσιαστική προστασία του δημοσίου συμφέροντος και του κράτους δικαίου μέσα από υψηλής ποιότητας ρυθμίσεις, κανόνες και διοικητικές διαδικασίες.

Με την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μέτρηση διοικητικών βαρών στους τομείς πολιτικής που τίθενται σε προτεραιότητα από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, που εγγυάται η προτεινόμενη πράξη, εξασφαλίζεται ο μετασχηματισμός της εμπειρίας των πολιτών και των επιχειρήσεων στις καθημερινές συνδιαλλαγές τους με το Δημόσιο, βελτιώνοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Παράλληλα μέσω της πράξης, επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση του Δημοσίου από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, εξοικονομούνται πόροι, «χαμένες» εργατοώρες και ανθρώπινο δυναμικό, ενώ συγχρόνως, καθιερώνονται διαδικασίες διαφάνειας.

Ποια είναι τα αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση του έργου;

Το έργο αυτό συμβάλλει στην επίτευξη της προστασίας βασικών στοιχείων της δημόσιας πρόνοιας με τα ελάχιστα δυνατά βάρη τόσο για τα ρυθμιζόμενα υποκείμενα όσο και για τη δημόσια διοίκηση. Από την υλοποίηση του έργου επιτυγχάνονται τα ακόλουθα:

  • Ως προς τον πολίτη: Με χρήση απλουστευμένων διαδικασιών ο πολίτης αντιμετωπίζεται ως ισότιμος με τη δημόσια υπηρεσία, εταίρος για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων. Η διοίκηση διάκειται φιλικά απέναντι του, καθώς υπάρχει εμπιστοσύνη στη φερεγγυότητά του και ανταποκρίνεται καλύτερα στην ανάγκη του για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση.
  • Ως προς την επιχείρηση: Οι απλουστευμένες και σύγχρονες διαδικασίες δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της καινοτομίας και της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας. Διευκολύνουν τις μεγάλες επιχειρήσεις στο να κινηθούν καλύτερα στην αγορά, αλλά και ενισχύουν και υποστηρίζουν σημαντικά τις ΜΜΕ στις οποίες η διοικητική επιβάρυνση είναι δυσανάλογη του μεγέθους τους.
  • Ως προς τη δημόσια υπηρεσία: Η απλούστευση έχει ιδιαίτερη σπουδαιότητα και για την ίδια τη δημόσια υπηρεσία καθώς αφορά και ενδο-διοικητικές δράσεις που απλουστεύονται μέσω του ανασχεδιασμού. Η απάλειψη μέρους ή όλων των επιπρόσθετων διοικητικών διαδικασιών αποδεσμεύει παραγωγικούς πόρους της δημόσιας διοίκησης, συμβάλλει στη μείωση του διοικητικού κόστους και δίνει τη δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να ασχολούνται με πιο εποικοδομητικά και ουσιαστικά θέματα, καθώς και να υλοποιούν ποιοτικότερα και αποδοτικότερα τις στοχευμένες δράσεις.
Ημερολόγιο Καταληκτικών Ημερομηνιών
Πρόσφατα Έργα
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER



Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά. Επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα που μας χορηγείτε με την παρούσα φόρμα μόνο για το σκοπό της αποστολής ενημερώσεων αναφορικά με τα εταιρικά νέα και τις εκδηλώσεις που υλοποιεί η ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μετά την υποβολή της αίτησης εγγραφής, θα σας αποσταλεί e-mail επιβεβαίωσης της εγγραφής σας στο Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μπορείτε να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή από τον κατάλογο παραληπτών του Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε., μέσω της επιλογής «απεγγραφή/unsubscribe» που θα περιλαμβάνεται σε όλα τα σχετικά ενημερωτικά μηνύματα που θα λαμβάνετε, ή αποστέλλοντας σχετικό μήνυμα (e-mail) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου newsletter@ktpae.gr Τυχόν ανάκληση της συγκατάθεσής σας δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων που έλαβε χώρα πριν την ανάκληση.