Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. – Κ.Τ.Π. Μ.Α.Ε.

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Σταύρος Ασθενίδης στο 9o Delphi Economic Forum: «Στοχευμένη εκπαίδευση Δημοσίων Υπαλλήλων σε δεξιότητες Τεχνητής Νοημοσύνης»

deltia typou 2a
stavros asthenidis

Τη συνεργασία όλων των φορέων ώστε και να μη χαθεί χρόνος και ο ψηφιακός μετασχηματισμός να λειτουργήσει προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων υπερτόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, κ. Σταύρος Ασθενίδης κατά την διάρκεια της συμμετοχής του στο πάνελ του 9ου Delphi Economic Forum 2024 με θέμα «Demystifying AI for a more efficient public Sector» (Αποκωδικοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη για ένα πιο αποτελεσματικό Δημόσιο Τομέα).

Ο Σταύρος Ασθενίδης στην συζήτηση που έγινε, αναφέρθηκε πρωτίστως στην εμβληματική ψηφιακή μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης με την υλοποίηση πέντε μεγάλων έργων, τα οποία αποτελούν προτεραιότητα για την Κοινωνία της Πληροφορίας και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα τόνισε για το E-Justice ότι «Βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο αυτήν την στιγμή με τα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης καθώς διαθέτουμε πόρους 200 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται και είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η σπουδαία μεταρρύθμιση».

Αναφορικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία αποτέλεσε την βασική θεματική ενότητα του πάνελ και τον ρόλο της στην απονομή Δικαιοσύνης ο κ. Ασθενίδης δήλωσε: «Η ΤΝ δεν θα βγάζει προφανώς αποφάσεις, δεν θα υποκαθιστά τον φυσικό δικαστή αλλά θα μπορεί να τον βοηθήσει στο λειτούργημά του. Η χρήση της στην απονομή δικαιοσύνης θα λειτουργεί επικουρικά, καθώς θα επιταχύνει μεταξύ άλλων διαδικασίες όπως η εύρεση της κατάλληλης νομολογίας, τα πρακτικά των δικών, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών και του έγχαρτου υλικού».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας στο δεύτερο μέρος της τοποθέτησής του επεσήμανε τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στο κομμάτι της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου Τομέα στις σύγχρονες δεξιότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης καθώς και σε νέες τεχνολογίες. «Καλύτερα να μιλήσουμε για στόχευση εκπαίδευσης σε κλάδους που η ΑΙ χρησιμοποιείται, όπως η Υγεία και η χρήση ειδικών εργαλείων, παρά για εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων οριζόντια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Ασθενίδης μίλησε για το «ψηφιακό πρωτάθλημα» ενθυμούμενος δήλωση του Αμερικανού σούπερ σταρ του ΝΒΑ, Μάικλ Τζόρνταν. «Ο σπουδαίος Τζόρνταν είχε πει ότι το ταλέντο κερδίζει παιχνίδια αλλά η ομαδική δουλειά τα πρωταθλήματα. Και επειδή στόχος μας στην Κοινωνία της Πληροφορίας είναι να πάρουμε το πρωτάθλημα θέλω να τονίσω ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση αυτής της προσπάθειας είναι η συνεργασία όλων των φορέων ώστε και να μη χαθεί χρόνος αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός να λειτουργήσει προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων».

Στο πάνελ συμμετείχαν εκτός του κ. Ασθενίδη οι κύριοι: Δημήτρης Παπαστεργίου (Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Χρήστος Ταραντίλης (Εταίρος, Επικεφαλής του Τομέα Κεντρικής Διοίκησης και Δημοσίου της EY Ελλάδας) και η κυρία Γιάννα Ανδρονοπούλου (CEO της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα). Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η δημοσιογράφος του ΑΠΕ – ΜΠΕ κυρία Αλεξάνδρα Γούτα.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά. Επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα που μας χορηγείτε με την παρούσα φόρμα μόνο για το σκοπό της αποστολής ενημερώσεων αναφορικά με τα εταιρικά νέα και τις εκδηλώσεις που υλοποιεί η ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μετά την υποβολή της αίτησης εγγραφής, θα σας αποσταλεί e-mail επιβεβαίωσης της εγγραφής σας στο Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μπορείτε να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή από τον κατάλογο παραληπτών του Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε., μέσω της επιλογής «απεγγραφή/unsubscribe» που θα περιλαμβάνεται σε όλα τα σχετικά ενημερωτικά μηνύματα που θα λαμβάνετε, ή αποστέλλοντας σχετικό μήνυμα (e-mail) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου newsletter@ktpae.gr Τυχόν ανάκληση της συγκατάθεσής σας δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων που έλαβε χώρα πριν την ανάκληση.