Ποιο είναι το αντικείμενο του έργου;
Στο πλαίσιο του έργου ο Ανάδοχος αναλαμβάνει την υποχρέωση να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:
1. Την ανάλυση των απαιτήσεων του έργου
Ο Ανάδοχος λαμβάνοντας υπόψη το Επιχειρησιακό και λειτουργικό μοντέλο, καθώς και το περιβάλλον λειτουργίας (υποδομές και εφαρμογές) του υφιστάμενου συστήματος θα πρέπει κατ ́ ελάχιστον:
- Να αποτυπώσει συγκεκριμένα την υφιστάμενη κατάσταση του έργου
- Να οριστικοποιήσει τις επιχειρησιακές, λειτουργικές και τεχνικές απαιτήσεις του έργου
- Να ιεραρχήσει τις απαιτήσεις βάσει χρονικών – επιχειρησιακών επιταγών και βαθμού εφικτότητας υλοποίησης και επιχειρησιακής αξιοποίησής τους
2. Την ανάπτυξη των πρόσθετων λειτουργικοτήτων όπως περιγράφονται στην παράγραφο 4. Λειτουργικές Απαιτήσεις
3. Tις εργασίες πληρότητας δεδομένων όπως περιγράφονται στην παράγραφο 4.6. Πληρότητα Δεδομένων
4. Την θέση των νέων υλοποιήσεων που θα προσφερθούν στο έργο σε Δοκιμαστική – Πιλοτική λειτουργία.
5. Την μετάβαση του παραγωγικού περιβάλλοντος του έργου σε νέο public cloud provider.
6. Τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων υποσυστημάτων και αναμόρφωσης αρχιτεκτονικής του ΠΣ
7. Την παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης.
8. Την παροχή υπηρεσιών εγγύησης.
Ο Ανάδοχος με βάση τα αποτελέσματα της ανάπτυξης και της παραμετροποίησης των νέων υλοποιήσεων υποχρεούται να προχωρήσει στη διεξαγωγή ελέγχων λειτουργικότητας σε συνεργασία με τον Φορέα Λειτουργίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ένταξη του συνόλου αυτών σε παραγωγική λειτουργία. Χρειάζεται επίσης να προβεί σε εκπαίδευση των διαχειριστών του Κυρίου του έργου, ώστε να καλυφθούν όλες οι απαιτήσεις του έργου.
Ποιος είναι ο σκοπός και ποιοι οι στόχοι από την υλοποίηση του έργου;
Βασικός σκοπός του παρόντος έργου είναι η πλήρης αναβάθμιση του υφιστάμενου ΟΠΣ με κύρια επιδίωξη την αναβάθμιση και επέκταση της λειτουργικότητάς του, την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με τρίτους Φορείς και την αναδιοργάνωση των υποδομών του εξασφαλίζοντας διαθεσιμότητα πόρων σε ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας. Επιπρόσθετα διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του μέσω υπηρεσιών υποστήριξης και συντήρησης προς όφελος των φορέων λειτουργίας του και των άμεσα ωφελούμενων.
Οι στόχοι του συγκεκριμένου έργου είναι:
- Η φιλοξενία του παραγωγικού περιβάλλοντος του έργου σε public cloud Provider
χρησιμοποιώντας υπηρεσίες IaaS. Η ΓΓΠΣΔΔ με στόχο την ενίσχυση των υποδομών GCloud έχει προχωρήσει σε Συμφωνία Πλαίσιο με συγκεκριμένους παρόχους για την εξυπηρέτηση φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. Η μετάβαση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο αυτής της Συμφωνίας ακολουθώντας τους επιμέρους όρους και τις πολιτικές (Service Level Agreement) που έχουν προβλεφθεί σε αυτή. - Η αναδιοργάνωση του υφιστάμενου συστήματος με κύρια επιδίωξη την περαιτέρω επέκταση της λειτουργικότητάς του και την πληρότητα των δεδομένων του, ενισχύοντας
χαρακτηριστικά όπως η εξωστρέφεια του μέσω της διάχυσης των γεγονότων ζωής σε
επιμέρους πληροφοριακά συστήματα και εν τέλει στον Πολίτη. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η ανοικτότητα των δεδομένων του και θωρακίζεται ο ρόλος του ως πρωτεύοντος κεντρικού μητρώου του κράτους συνδράμοντας παράλληλα τις προσπάθειες της Πολιτείας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης.
Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι και τα οφέλη του έργου;
Άμεσα ωφελούμενοι είναι το επιχειρησιακό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό του Υπουργείου Εσωτερικών, των Ληξιαρχείων και Δημοτολογίων της Χώρας, των έμμισθων Προξενείων και του Ειδικού Ληξιαρχείου Αθηνών.
Έμμεσα, το έργο ωφελεί το σύνολο των πολιτών, καθώς οποιοσδήποτε δύναται να καρπωθεί τα οφέλη από την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών απευθείας ή μέσω της κατάργησης συλλογής εγγράφων για τρίτους φορείς, οι οποίοι θα εξυπηρετούνται μέσω των υπηρεσιών διαλειτουργικότητας.
Πιο συγκεκριμένα για κάθε κατηγορία ωφελούμενων:
Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι
- Δυνατότητα μεγαλύτερης ενασχόλησης με την επιστημονική πτυχή της απασχόλησής τους, χάρη στην ελάφρυνση από διεκπεραιωτικού τύπου εργασίες o Εξοικονόμηση πόρων χάρη στη μείωση ανάγκης φυσικής παρουσίας για τη διεκπεραίωση διοικητικού τύπου εργασιών
- Ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών προς τους πολίτες που εκπροσωπούν
Πολίτες
- Εξοικονόμηση πόρων μέσω της χρήσης ψηφιακών υπηρεσιών
- Αμεσότητα στην εξυπηρέτηση λόγω της μείωσης της ανάγκης για φυσική παρουσία
- Αποδέσμευση από την ανάγκη συλλογής εγγράφων για την κάλυψη των αναγκών τρίτων φορέων
- Άμεση πρόσβαση σε πρωτογενή πληροφορία γεγονότων ζωής και γενεαλογικού δένδρου.
- Διαφάνεια συναλλαγών
Επιπτώσεις στην απασχόληση, τις δεξιότητες
Η διαχείριση των γεγονότων ζωής η οποία εκκινείται από το Μητρώο Πολιτών εμπλέκει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό βαθμό την ολοκλήρωση συναφών με αυτά επιχειρησιακών διαδικασιών από ένα μεγάλο πλήθος Φορέων του Δημοσίου είτε άμεσα (πχ κοινωνική ασφάλιση, οικονομία) είτε έμμεσα (επιβεβαίωση των στοιχείων του Πολίτη). Το έργο έρχεται να ενισχύσει την διαχείριση των εσωτερικών διεπαφών μεταξύ των επιμέρους φορέων της Δημόσιας διοίκησης με τρόπο που να συνεπάγεται δραστική μείωση των θυρίδων συναλλαγών με φυσική παρουσία. Στη βάση αυτή, η εξοικονόμηση πόρων είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί για δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν την απασχόληση.
Σχετικά με την καλλιέργεια δεξιοτήτων, το έργο περιλαμβάνει σημαντικό όγκο υπηρεσιών εκπαίδευσης και υποστήριξης οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του επιπέδου δεξιοτήτων των τελικών χρηστών. Επιπλέον, η διάθεση ψηφιακών υπηρεσιών θα αυξήσει το κίνητρο των πολιτών να ενισχύσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες.
Επιπτώσεις στην πράσινη μετάβαση
Ενώ το έργο δεν αφορά άμεσα πράσινες δράσεις, η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της παροχής ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών, αναμένεται να μειώσει τον αριθμό φυσικών μετακινήσεων και φυσικής διακίνησης εγγράφων, συμβάλλοντας έτσι έμμεσα στη μείωση της κίνησης τροχοφόρων οχημάτων και των σχετικών βλαβερών εκπομπών.
Επιπτώσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό
Το προτεινόμενο έργο είναι κατεξοχήν έργο ψηφιακού μετασχηματισμού και αναμένεται να συμβάλει ποικιλοτρόπως στην επίτευξη των γενικών στόχων της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής. Αναφορικά με τους γενικούς στόχους, το έργο προωθεί τις εξής κατευθυντήριες αρχές:
- Υπηρεσίες ψηφιακές εξ ορισμού
- Αρχή «μόνον άπαξ» («once only»)
- Εξ ορισμού διαλειτουργικός χαρακτήρας
- Πολιτο-κεντρική προσέγγιση σχεδιασμού ψηφιακών υπηρεσιών για υπηρεσίες φιλικές προς τον χρήστη
- Ανοικτή διάθεση και επαναχρησιμοποίηση δημόσιων δεδομένων, δομικών στοιχείων και λύσεων
- Κατάργηση των αποκλεισμών και καθολική προσβασιμότητα
- Διευκόλυνση της διασυνοριακής εξυπηρέτησης των πολιτών
- Αξιοπιστία και εμπιστοσύνη
- Ανάπτυξη ασφαλούς λογισμικού και συστημάτων από το σχεδιασμό τους
- Υιοθέτηση ευέλικτων μοντέλων για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την προμήθεια έργων και υπηρεσιών
- Απλούστευση Διαδικασιών
- Αξιοποίηση των ΤΠΕ για την υποστήριξη ουσιαστικών δράσεων μεταρρύθμισης, τόσο προς την κατεύθυνση παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις,
όσο και προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης