Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. – Κ.Τ.Π. Μ.Α.Ε.

ΕΡΓΑ

Προμήθεια Μετεωρολογικών Σταθμών για την Έγκαιρη Προειδοποίηση Φυσικών Καταστροφών 

KTP ERGA HEADER 1
ktp photo 5
ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  
ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
9.750.000,00 € (ΠΛΕΟΝ Φ.Π.Α.)
ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
15 Μαρτίου 2024
Πηγη Χρηματοδοτησης
ΚΤΠ Ελλάδα 2.0 banner
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ «ΕΛΛΑΔΑ 2.0»
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)
Ποιο είναι το αντικείμενο του έργου;

Το αντικείμενο του παρόντος έργου περιλαμβάνει:

  • Την επέκταση του υπάρχοντος δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών με νέους Υδρολογικούς Αυτόματους Μετεωρολογικούς Σταθμούς (ΥΑΜΣ) για τον ποιοτικό έλεγχο των δεδομένων από μετεωρολογικά RADAR και την υποστήριξη του υφιστάμενου συστήματος, που θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας για τη μέτρηση, την καταγραφή και την επεξεργασία, σε 24ωρη βάση κρίσιμων υδρολογικών μετεωρολογικών δεδομένων.
  • Τη δημιουργία δικτύου ανίχνευσης Ατμοσφαιρικών Ηλεκτρικών Εκκενώσεων (ΑΗΕ) με σύγχρονους αισθητήρες ανίχνευσης φαινομένων Ατμοσφαιρικών Ηλεκτρικών Εκκενώσεων, με σκοπό την παρακολούθηση, καταγραφή και στατιστική επεξεργασία εμφάνισης ατμοσφαιρικών ηλεκτρικών εκκενώσεων.
  • Την αναβάθμιση των δορυφορικών συστημάτων λήψης και επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εκμετάλλευσης Μετεωρολογικών Δορυφόρων EUMETSAT, οι οποίοι θα είναι συμβατοί με τους δορυφόρους νέας γενιάς MTG και METOP-II του Οργανισμού.

Στο έργο περιλαμβάνεται η δημιουργία πληροφοριακών συστημάτων επεξεργασίας, αρχειοθέτησης, παραγωγής μετεωρολογικών προϊόντων και διάθεσης αυτών μέσω της διαδικτυακής πύλης της ΕΜΥ.

Ποιοι είναι οι στόχοι του έργου; 

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία της βασικής υποδομής σε σταθμούς παρατήρησης και αισθητήρες ανίχνευσης ατμοσφαιρικών δεδομένων, προκειμένου να υποστηριχθεί το υφιστάμενο σύστημα, με βασική στόχευση την ανίχνευση και παρακολούθηση έντονων καιρικών φαινομένων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου, είναι η πύκνωση του μετεωρολογικού δικτύου παρατήρησης, η ποιοτική αναβάθμισή του με νέους ηλεκτρονικούς αισθητήρες, η αυτοματοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του συνολικού μηχανισμού/συστήματος συλλογής μετεωρολογικών και επεξεργασίας δεδομένων.

Οι επιμέρους στόχοι του έργου είναι οι εξής:

Στόχος 1: Η αναβάθμιση της ποιότητας των προγνώσεων με την εγκατάσταση σύγχρονων Υδρολογικών Αυτόματων Μετεωρολογικών Σταθμών και σταθμών ανίχνευσης Ηλεκτρικών Εκκενώσεων, οι οποίοι θα βελτιώσουν σημαντικά τη χωρική και την χρονική ανάλυση αποτύπωσης των μετεωρολογικών παραμέτρων.

Στόχος 2: Η μείωση του χρόνου επεξεργασίας και διακίνησης της μετεωρολογικής πληροφορίας μέσω της αναβάθμισης της επεξεργαστικής ισχύος των συστημάτων και της ταχύτητας του δικτύου της ΚΥ ΕΜΥ.

Στόχος 3: Η υψηλή διαθεσιμότητα (ποσοστό 99,98% σε ετήσια βάση) του συστήματος διακίνησης μετεωρολογικών πληροφοριών.

Στόχος 4: Η δημιουργία νέων εξειδικευμένων μετεωρολογικών προϊόντων που να στοχεύουν στις ανάγκες του τελικού χρήστη. Στόχος 5: Η βελτίωση της μετεωρολογικής υποστήριξης και η βέλτιστη χρήση νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι από την υλοποίηση του έργου;

Ωφελούμενοι θα είναι επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την μετεωρολογική πληροφορία, πολίτες που έχουν ανάγκη την γνώση της για τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων τους, κρατικοί φορείς που και υπηρεσίες που έχουν ως αποστολή τους την μετεωρολογική υποστήριξη τομέων (π.χ αεροναυτιλία) και φορείς που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία.

Επίσης με το έργο βελτιώνεται σημαντικά η σχέση κόστους – απόδοσης σε σχέση με το υφιστάμενο δίκτυο, καθώς το ανθρώπινο δυναμικό επιφέρει υψηλό λειτουργικό κόστος για 24ωρη βάρδια ενώ το πλήρες αυτοματοποιημένο δίκτυο που δημιουργείται με το έργο έχει πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας και είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμο για την εξυπηρέτηση του συνόλου της κοινωνίας.

Τέλος, το έργο με τη δυνατότητα παροχής ακριβούς και πιστοποιημένης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα μετεωρολογικής πληροφορίας σε άμεσο χρόνο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δημιουργία και ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών από οικονομικούς φορείς ώστε να πολλαπλασιαστεί το όφελος του.

Ποια είναι τα αναμενόμενα οφέλη του έργου;

Η ΕΜΥ ως φορέας μετεωρολογικής υποστήριξης της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου, καλείται πέραν των βασικών καθημερινών της υποχρεώσεων για υποστήριξη της Πολιτικής Προστασίας (επιχειρησιακή υποστήριξη του έργου της σε όλη την επικράτεια) της αεροναυτιλίας (αποκλειστικός πάροχος υπηρεσιών μετεωρολογίας) και της ναυτιλίας (αποκλειστικός πάροχος υπηρεσιών μετεωρολογίας για την περιοχή της Μεσογείου και την Μαύρης θάλασσας METAREA III), καλείται να καλύψει και ένα ευρύ φάσμα απαιτήσεων της αγοράς αλλά και του απλού πολίτη της χώρας.

Ωστόσο, η μετεωρολογική υποστήριξη δεν δύναται να παρασχεθεί με τον καλύτερο δυνατό και αποδοτικό τρόπο καθώς οι απαιτήσεις σε αρκετές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα στοχευμένες και εξειδικευμένες καθώς ο εξοπλισμός που διαθέτει σήμερα η Υπηρεσία δεν είναι καλύπτει το εύρος απαιτήσεων και σε κάποιο βαθμό είναι τεχνολογικά παρωχημένος ή σε ορισμένες περιπτώσεις ανύπαρκτος, υποβαθμίζοντας τον ρόλο της Υπηρεσίας και την δυνατότητά της να ανταποκριθεί στην καθημερινότητα του πολίτη, των επιχειρήσεων και των κρατικών φορέων και υπηρεσιών με προεξάρχοντα την Πολιτική Προστασία η οποία έχει και την αρμοδιότητα χειρισμού θεμάτων σε περιπτώσεις εμφάνισης έντονων καιρικών φαινομένων.

Αποτέλεσμα αυτών, κρίσιμοι παραγωγικοί και αναπτυξιακοί τομείς όπως η τουριστική βιομηχανία, ο τομέας της ενέργειας, οι μεταφορές και γενικά επιχειρήσεις ή πολίτες που εκτελούν δραστηριότητες σε υπαίθριους χώρους ή εξαρτώνται από την μετεωρολογική πρόγνωση, να επηρεάζονται αρνητικά στην προσπάθειά τους να παρέχουν ανταγωνιστικά με το διεθνές περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες και να πλήττονται οικονομικά. Το υφιστάμενο δίκτυο παρατήρησης κρίνεται ανεπαρκές για την ακριβή αποτύπωση των έντονων καιρικών φαινομένων σε όλη την Ελληνική επικράτεια ώστε να καταστεί δυνατή η βελτίωση της ποιότητας των προγνώσεων καιρού κυρίως σε μη αστικές και ηπειρωτικές περιοχές στο επιθυμητό επίπεδο.

Το υφιστάμενο δίκτυο παρατήρησης κρίνεται ανεπαρκές για την ακριβή αποτύπωση των έντονων καιρικών φαινομένων σε όλη την Ελληνική επικράτεια ώστε να καταστεί δυνατή η βελτίωση της ποιότητας των προγνώσεων καιρού κυρίως σε μη αστικές και ηπειρωτικές περιοχές στο επιθυμητό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου μετεωρολογικών σταθμών και των συστημάτων ανίχνευσης της ατμόσφαιρας ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχει μέχρι σήμερα δυσκολία αποτύπωσης των μετεωρολογικών παραμέτρων, θα βοηθήσει σημαντικά στην ανίχνευση και αποτύπωση έντονων καιρικών φαινομένων, καθώς και στην εξέλιξή τους παρέχοντας σημαντικές και ποιοτικές πληροφορίες στους αρμόδιους φορείς και βεβαίως στις επιχειρήσεις και τον πολίτη.

Η υλοποίηση της πράξης θα πυκνώσει και θα εκσυγχρονίσει το εθνικό δίκτυο σταθμών, θα αντικαταστήσει υφιστάμενο σύστημα ανίχνευσης των ατμοσφαιρικών ηλεκτρικών εκκενώσεων το οποίο κρίνεται πλέον ως παρωχημένο και θα αναβαθμίσει το σύστημα λήψης, επεξεργασίας και παραγωγής δορυφορικών προϊόντων, με σκοπό την βελτιστοποίηση αποτύπωσης των καιρικών φαινομένων στην Ελληνική επικράτεια, παρέχοντας ακριβέστερη και πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Δεν υπάρχουν σχετικά έγγραφα
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Ημερολόγιο Καταληκτικών Ημερομηνιών
Πρόσφατα Έργα
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER



Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά. Επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα που μας χορηγείτε με την παρούσα φόρμα μόνο για το σκοπό της αποστολής ενημερώσεων αναφορικά με τα εταιρικά νέα και τις εκδηλώσεις που υλοποιεί η ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μετά την υποβολή της αίτησης εγγραφής, θα σας αποσταλεί e-mail επιβεβαίωσης της εγγραφής σας στο Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μπορείτε να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή από τον κατάλογο παραληπτών του Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε., μέσω της επιλογής «απεγγραφή/unsubscribe» που θα περιλαμβάνεται σε όλα τα σχετικά ενημερωτικά μηνύματα που θα λαμβάνετε, ή αποστέλλοντας σχετικό μήνυμα (e-mail) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου newsletter@ktpae.gr Τυχόν ανάκληση της συγκατάθεσής σας δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων που έλαβε χώρα πριν την ανάκληση.