Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. – Κ.Τ.Π. Μ.Α.Ε.

ΕΡΓΑ

«SUB1: Ενέργειες για την Επιχειρησιακή Λειτουργία του Προσωπικού Βοηθού Ανεξάρτητης Διαβίωσης – Δράση 16904»

KTP ERGA HEADER 1
KTPAE ERGA DIAGONISMOI 12
ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
1.984.000 € (ΠΛΕΟΝ Φ.Π.Α.)
Πηγη Χρηματοδοτησης
ΚΤΠ Ελλάδα 2.0 banner
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ «ΕΛΛΑΔΑ 2.0»
Ποιο είναι το αντικείμενο του έργου «Αναπηρία»;

Το έργο με τίτλο «Αναπηρία» και κωδικό 16904 αποτελείται από 2 βασικές δράσεις που ως στόχο έχουν την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης, της ανεξάρτητης διαβίωσης, της απασχόλησης και της πρώιμης παιδικής παρέμβασης για άτομα και παιδιά με αναπηρίες. Στο πλαίσιο του πρώτου υποέργου, σημαντική δράση αποτελεί η βοήθεια των ατόμων με αναπηρία στην ανεξάρτητη διαβίωση. Η ανεξάρτητη διαβίωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία και υποχρέωση του κράτους σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσωπική βοήθεια.

Ποιοι είναι οι στόχοι του έργου;

Στο πλαίσιο του υποέργου, η πιλοτική εφαρμογή της βοήθειας του προσωπικού βοηθού ανεξάρτητης διαβίωσης, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε δικαιούχο να υποστηριχθεί στη ρουτίνα του και θα βοηθηθεί να αναπτύξει τις απαραίτητες δεξιότητες για τις καθημερινές του ανάγκες, ανάλογα με τη λειτουργικότητά του και τους κοινωνικούς, προσωπικούς του παράγοντες και το εργασιακό καθεστώς. Εκπαιδεύοντας τον πληθυσμό-στόχο να ζει ανεξάρτητα παρέχοντας κατάλληλες εξατομικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης, το έργο στοχεύει:

  • στη βελτίωση της λειτουργικότητας του πληθυσμού-στόχου,
  • να τεθεί σε εφαρμογή μια αποτελεσματική πολιτική αποϊδρυματοποίησης και να αποτραπεί η ιδρυματοποίηση,
  • στην ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης για όλους τους δικαιούχους, ώστε να περιορίσουν τελικά τον αριθμό των ατόμων που θα χρειαστούν μελλοντική υποστήριξη πρόνοιας, καθώς και την ένταση αυτής της υποστήριξης.
  • στην βελτίωση των προοπτικών απασχολησιμότητας των δικαιούχων και των συγγενών των δικαιούχων. Η προσωπική βοήθεια δημιουργεί απασχόληση για άλλους και δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας, μεταξύ άλλων να εργάζονται στην ανοιχτή αγορά εργασίας,
  • στη ρύθμιση της τρέχουσας αγοράς των φροντιστών και ενσωμάτωσή τους στην επίσημη οικονομία,
  • στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας πρωτόκολλα, εκπαίδευση και πιστοποιήσεις.
Πως θα λειτουργήσει το πρόγραμμα;

Στο πλαίσιο των παραπάνω, το άρθρο 36 του Ν.4837/2021 έρχεται να περιγράψει την πρώτη πιλοτική εφαρμογή της υπηρεσίας «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία». Αναλυτικά και σύμφωνα με τα περιγραφόμενα στα άρθρα 36 και 37 του Ν.4837/2021 το πιλοτικό πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως εξής:

  • Η πιλοτική εφαρμογή θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις εντός επιλεγμένων γεωγραφικών περιοχών της χώρας. Η 1η φάση θα αρχίσει εντός του 2022 και η υπηρεσία θα έχει διάρκεια 2 ετών, ενώ η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει το 2023 για χρονικό διάστημα ενός έτους.
  • Επιλέξιμοι ωφελούμενοι, κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, είναι άτομα ηλικίας 16 έως 65 ετών με πιστοποιημένη αναπηρία (κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή αισθητηριακή, ψυχική). Οι ωφελούμενοι του πιλοτικού προγράμματος προκύπτουν, κατόπιν επιλογής αντιπροσωπευτικού δείγματος μεταξύ των αιτούντων στη βάση προκαθορισμένων κριτηρίων. Για τον σκοπό αυτόν λαμβάνονται υπόψη, ιδίως, τα εξής: είδος αναπηρίας, ηλικιακή ομάδα, φύλο, καθεστώς απασχόλησης ή μη, περιοχή διαβίωσης, σύνθεση/είδος νοικοκυριού. Για την επιλογή των αιτούντων ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται σε κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.
  • Η εκτίμηση της ανάγκης παροχής Προσωπικού Βοηθού για άτομα με αναπηρία γίνεται από ειδικές επιτροπές αξιολόγησης διεπιστημονικού χαρακτήρα. Οι εν λόγω επιτροπές αξιολογούν, ιδίως, με βάση τη δυνατότητα αυτοφροντίδας, αυτοεξυπηρέτησης, κινητικότητας και γνωστικής αντίληψης των αιτούντων, την ανάγκη, τη διάρκεια και την περιοδικότητα παροχής Προσωπικού Βοηθού, λαμβάνοντας υπόψη τις εξατομικευμένες ανάγκες και συνθήκες ζωής αυτών.
  • Το άτομο με αναπηρία στο οποίο παρέχεται η υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού μπορεί να λαμβάνει την υπηρεσία είτε απευθείας είτε μέσω τρίτου παρόχου.
  • Μετά την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας υποβάλλει, υπό τη μορφή έκθεσης αξιολόγησης αποτελεσμάτων, συγκεντρωτικά στοιχεία, καταγραφέντα προβλήματα, εξαχθέντα συμπεράσματα και εισηγήσεις από την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την αξιοποίησή τους ενόψει της καθολικής εφαρμογής της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού για άτομα με αναπηρία σε όλη τη Χώρα.
  • Καταρτίζεται ηλεκτρονικό Ψηφιακό Μητρώο Προσωπικών Βοηθών, το οποίο τηρείται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.
  • Στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) συστήνεται και λειτουργεί πληροφοριακό σύστημα για τη διαχείριση των αιτημάτων λήψης της υπηρεσίας «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία», καθώς και των αιτήσεων των ενδιαφερομένων να ενταχθούν στο Ψηφιακό Μητρώο Προσωπικών Βοηθών της προηγούμενης παραγράφου. Το εν λόγω πληροφοριακό σύστημα, στο οποίο εντάσσεται το ηλεκτρονικό Μητρώο Παρόχων Υπηρεσίας Προσωπικού Βοηθού της προηγούμενης παραγράφου, διασυνδέεται με άλλα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 4727/2020 (Α’ 184). Υπεύθυνος επεξεργασίας των δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος ορίζεται ο Ο.Π.Ε.Κ.Α.
Πως χρηματοδοτείται το έργο;

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Σχετικά αρχεία

Ανακοίνωση τελικής παράτασης έως τις 15 Ιουνίου για την υποβολή αιτήσεων για τον Προσωπικό Βοηθό – Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. – Κ.Τ.Π. Α.Ε. (ktpae.gr)

Ανακοίνωση παράτασης υποβολής αιτήσεων για την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού για Άτομα με Αναπηρία έως τις 31 Μαΐου 2022 – Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. – Κ.Τ.Π. Α.Ε. (ktpae.gr)

Απόφαση ένταξης έργου

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής από Άτομα με Αναπηρία 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Δεν υπάρχουν σχετικά έγγραφα
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Δεν υπάρχουν σχετικά έγγραφα
Ημερολόγιο Καταληκτικών Ημερομηνιών
Πρόσφατα Έργα
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER



Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά. Επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα που μας χορηγείτε με την παρούσα φόρμα μόνο για το σκοπό της αποστολής ενημερώσεων αναφορικά με τα εταιρικά νέα και τις εκδηλώσεις που υλοποιεί η ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μετά την υποβολή της αίτησης εγγραφής, θα σας αποσταλεί e-mail επιβεβαίωσης της εγγραφής σας στο Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μπορείτε να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή από τον κατάλογο παραληπτών του Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε., μέσω της επιλογής «απεγγραφή/unsubscribe» που θα περιλαμβάνεται σε όλα τα σχετικά ενημερωτικά μηνύματα που θα λαμβάνετε, ή αποστέλλοντας σχετικό μήνυμα (e-mail) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου newsletter@ktpae.gr Τυχόν ανάκληση της συγκατάθεσής σας δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων που έλαβε χώρα πριν την ανάκληση.