Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. – Κ.Τ.Π. Μ.Α.Ε.

ΕΡΓΑ

Σύστημα Ελέγχου Αλιείας

KTP ERGA HEADER 1
unnamed
ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Γενική Διεύθυνση Αλιείας (ΓΔΑ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
6.754.515,6 € (ΠΛΕΟΝ Φ.Π.Α.)
Πηγη Χρηματοδοτησης
ΕΠΑΛΘ
espaAlieias
Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ)
ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ
Ποιος είναι ο σκοπός του έργου;

Η επιτυχία της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου. Τα μέτρα που προβλέπονται στο θεσμικό πλαίσιο (Κανονισμοί, εκτελεστικές αποφάσεις, συστάσεις κλπ.) αποσκοπούν στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου, επιθεώρησης και επιβολής κυρώσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με όλους τους κανόνες της ΚΑλΠ, με απώτερο στόχο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τομέα της αλιείας και τη βιώσιμη εκμετάλλευση των έμβιων υδρόβιων πόρων.

Στο πλαίσιο των επιθεωρήσεων που διενεργήθηκαν από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντοπίσθηκαν αδυναμίες στο σύστημα ελέγχου, με αποτέλεσμα την εκπόνηση, από κοινού με τις Ελληνικές αρχές, Σχεδίου Δράσης (Action Plan) το οποίο προβλέπει την υλοποίηση συγκεκριμένων διορθωτικών δράσεων εντός αυστηρού χρονοδιαγράμματος.

Η πράξη αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του εθνικού συστήματος ελέγχου, παρακολούθησης και επιβολής κυρώσεων.

Τι περιλαμβάνει το αντικείμενο;

Το αντικείμενο της πράξης, περιλαμβάνει δράσεις για την αναβάθμιση και επέκταση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης και Καταγραφής των Αλιευτικών Δραστηριοτήτων (ΟΣΠΑ), το οποίο μαζί με το Κέντρο Παρακολούθησης Σκαφών (ΚΠΑ) αποτελεί το κύριο εργαλείο καταχώρησης δεδομένων αλιευτικής δραστηριότητας και καλύπτει εν γένει τις απαιτήσεις του κανονισμού ελέγχου [Κανονισμός (ΕΚ)1224/2009 «περί θεσπίσεως κοινοτικού συστήματος ελέγχου της τήρησης των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής».

Οι βασικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν από την επέκταση και αναβάθμιση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης και Καταγραφής Αλιευτικών Δραστηριοτήτων (ΟΣΠΑ) αφορούν στη δυνατότητα κάλυψης του συνόλου των απαιτήσεων που ορίζονται στην επικαιροποίηση του Κανονισμού ελέγχου, αλλά και στις υποχρεώσεις της χώρας όπως αυτές αναφέρονται στην Έκθεση Ελέγχου (Audit Report) και στο Σχέδιο Δράσης (Action Plan) που έχει σχεδιασθεί. Επίσης, περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών τεχνικής και νομικής υποστήριξης προς τον φορέα λειτουργίας της Πράξης (ΓΔΑ). Οι τεχνικές υπηρεσίες αφορούν σε συμπληρωματικές μελέτες / σχέδια δειγματοληψίας / πλάνα επιθεωρήσεων κ.λπ. οι δε  νομικές υπηρεσίες σε κωδικοποίηση της νομοθεσίας, προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου, κατάρτιση σχεδίων έκδοσης διοικητικών πράξεων προκειμένου να εναρμονισθεί το Εθνικό με το Ενωσιακό θεσμικό πλαίσιο.

Η πράξη θα υλοποιηθεί μέσω τριών (3) υποέργων:

  1. Υποέργο 1: Επέκταση / Αναβάθμιση του ΟΣΠΑ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής των Αλιευτικών Δραστηριοτήτων)
  2. Υποέργο 2: Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου Τεχνικής Υποστήριξης για την εφαρμογή του Συστήματος Ελέγχου Αλιείας
  3. Υποέργο 3: Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου Νομικής Υποστήριξης
Ποια είναι τα αναμενόμενα οφέλη;

Η πράξη αναμένεται να συμβάλλει στα ακόλουθα:

  • στον εκσυγχρονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
  • στην εναρμόνιση της χώρας μας στο ισχύον Ευρωπαϊκό νομικό και κανονιστικό πλαίσιο
  • στην παροχή πρακτικών μέσων για τον αποτελεσματικό έλεγχο της Αλιείας
  • στην απλούστευση και βελτίωση συγκεκριμένων διαδικασιών και την γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων τμημάτων και Φορέων
  • στην επιβολή ενιαίων κανόνων αλιείας στην Ευρώπη
  • στην ύπαρξη σαφούς διαχωριστικής γραμμής μεταξύ επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας
  • στην δημιουργία αντικινήτρων (πρόστιμα) για την αποφυγή της υπεριαλιείας
  • στη μεσοπρόθεσμη και σταδιακή αποκατάσταση της υποθαλάσσιας βιοποικιλότητας

Οι χρήστες του Συστήματος Ελέγχου της Αλιείας κατηγοριοποιούνται ως εξής :

  • κυβερνήτες και οι πλοιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών,
  • εμπορικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται:  στην πρώτη πώληση αλιευτικών προϊόντων από σκάφη υπόχρεα τήρησης ηλεκτρονικού ημερολογίου – εκφόρτωσης- στην επεξεργασία αλιευτικών προϊόντων και στην υδατοκαλλιέργεια,
  • εμπορικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην εισαγωγή – εξαγωγή και επανεξαγωγή αλιευτικών προϊόντων Τρίτων Χωρών
  • υπάλληλοι των αρμόδιων Εθνικών Ελεγκτικών Αρχών του τομέα αλιείας (υπάλληλοι Γενικής Δ/νσης Αλιείας , των Υπηρεσιών Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων και του λιμενικού σώματος)
Από που χρηματοδοτείται;

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER



Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά. Επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα που μας χορηγείτε με την παρούσα φόρμα μόνο για το σκοπό της αποστολής ενημερώσεων αναφορικά με τα εταιρικά νέα και τις εκδηλώσεις που υλοποιεί η ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μετά την υποβολή της αίτησης εγγραφής, θα σας αποσταλεί e-mail επιβεβαίωσης της εγγραφής σας στο Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μπορείτε να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή από τον κατάλογο παραληπτών του Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε., μέσω της επιλογής «απεγγραφή/unsubscribe» που θα περιλαμβάνεται σε όλα τα σχετικά ενημερωτικά μηνύματα που θα λαμβάνετε, ή αποστέλλοντας σχετικό μήνυμα (e-mail) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου newsletter@ktpae.gr Τυχόν ανάκληση της συγκατάθεσής σας δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων που έλαβε χώρα πριν την ανάκληση.