Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. – Κ.Τ.Π. Μ.Α.Ε.

ΕΡΓΑ

Υπηρεσίες διαχείρισης και υποστήριξης του Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού

KTP ERGA HEADER 1
HRMS KTP
ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Υπουργείο Εσωτερικών – ΥΠΕΣ
ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Υπουργείο Εσωτερικών – ΥΠΕΣ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
824.619,35 € (ΠΛΕΟΝ Φ.Π.Α.)
ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
31 Μαρτίου 2021
Πηγη Χρηματοδοτησης
BANNER ΜΔΤ ΕΚΤ scaled
ΕΣΠΑ Ε.Π "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ" - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ (ΕΚΤ)
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)
Τι ειναι η πράξη «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού»;

Αντικείμενο της πράξης «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού»  αποτελεί η ανάλυση, ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η παραμετροποίηση, η υλοποίηση και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΣΔΑΔ) για τη Δημόσια Διοίκηση, όπου θα σχεδιάζονται, θα εφαρμόζονται και θα παρακολουθούνται οι πολιτικές και στρατηγικές αποφάσεις σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού και θα υποστηρίζεται ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η αποτίμηση της ενιαίας πολιτικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στη Δημόσια Διοίκηση.

Η υλοποίηση του συστήματος αυτού θα εξυπηρετεί 2 βασικές ανάγκες:

α) Την ανάγκη του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΥΠΔΑ), αλλά και των άλλων Υπουργείων, να έχουν ποιοτικά στοιχεία ανθρώπινου δυναμικού στη δημόσια διοίκηση, έτσι ώστε να εξυπηρετείται η λήψη αποφάσεων και η χάραξη πολιτικής.

β) Την ανάγκη κάθε φορέα να έχει ένα σύστημα διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού που θα απαλείφει γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα εξοικονομεί χρόνο και κόστος.

Τι αφορά το έργο «Υπηρεσίες διαχείρισης και υποστήριξης του Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού»;

Το παρόν Έργο αποτελεί μέρος της συνολικότερης παρέμβασης με τίτλο: «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΣΔΑΔ)», η οποία έχει ενταχθεί στο ΕΠ ΜΔΤ με Κωδικό ΟΠΣ 5063740 και θα υλοποιηθεί μέσω των Υποέργων του.

Το Έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, από το ΕΚΤ και από Εθνικούς Πόρους.

Οι πάγιες απαιτήσεις εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης- επιβάλλουν την αποτελεσματική διαχείριση του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να μοχλευτεί και αυξηθεί η παραγωγικότητα του Δημόσιου τομέα, να βελτιωθούν οι δομές, να ενισχυθεί το προφίλ των υπαλλήλων του Δημοσίου και γενικότερα να υιοθετηθούν σύγχρονες διοικητικές πρακτικές. Η ανάγκη για αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και εφαρμογή πολιτικής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού καθιστά αναγκαία την προώθηση συγκεκριμένων δράσεων και συγκεκριμένα:

  1. Μελετητικών, προκειμένου να εκλεπτυνθεί, δομηθεί και καθοριστεί συστηματικά το νέο πρότυπο περιβάλλον λειτουργίας των Διευθύνσεων Διοικητικού. Ο κεντρικός στόχος των μελετητικών έργων είναι να δώσουν έμφαση στη μελλοντική επιχειρησιακή λειτουργία των οργανωτικών δομών, που σχετίζονται με το ανθρώπινο δυναμικό, να προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους υποστήριξης της στρατηγικής ανάπτυξής του, να ενισχύσουν τον οριζόντιο χαρακτήρα της διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της επικοινωνίας της κεντρικής μονάδας με τις περιφερειακές διευθύνσεις των φορέων και συνολικά να εξυπηρετήσουν την ενσωμάτωση των Υπηρεσιών του ΣΔΑΔ σε όλους τους Φορείς αναγνωρίζοντας τις κοινές ανάγκες που αυτοί έχουν.
  2. Διενέργειας Ερευνών, προκειμένου να καταγραφεί και να αναλυθεί η υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά την αξιοποίηση εφαρμογών και συστημάτων Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, από τους επιμέρους Φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.
  3. Λειτουργίας, που αφορούν σε δέσμες εργασιών σχετικά με την ανάπτυξη και υλοποίηση, ώστε η παρουσία του ΣΔΑΔ να συντελέσει τα μέγιστα στον  εκσυγχρονισμό σε όρους υποδομών και υπηρεσιών των Διευθύνσεων Διοικητικού των Φορέων της Δημόσιας Διοίκησης.
  4. Εκπαιδευτικών, προκειμένου να αναβαθμιστεί το γνωστικό επίπεδο και οι δεξιότητες των στελεχών, που ασχολούνται με τη Διαχείριση του Ανθρώπινου δυναμικού και να βελτιωθεί το επίπεδο αξιοποίησης των ΤΠΕ σε θέματα διαχείρισης προσωπικού.
  5. Επικοινωνίας, προκειμένου να προβληθούν οι δυνατότητες και τα οφέλη των Υπηρεσιών του ΣΔΑΔ στους Φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.
  6. Υποστηρικτικών, στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης και πλήρους επιχειρησιακής αξιοποίησης των παρεμβάσεων στην καθημερινή (δια)λειτουργία των Φορέων.

Τα βασικά σημεία που προδιαγράφονται για το επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας του Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού είναι τα εξής:

Η λειτουργία του ΣΔΑΔ θα παρέχεται στους Φορείς της Δημόσιας Διοίκησης με τη μορφή Υπηρεσίας (Software as a Service), στη βάση προκαθορισμένου Επιπέδου Παροχής Υπηρεσιών (SLA).

Το ΣΔΑΔ θα διαλειτουργήσει με υφιστάμενες υποδομές (πχ. ΑΣΕΠ) καθώς και με έργα που είναι σε εξέλιξη (πχ Government ERP).

Οι φορείς οι οποίοι δεν διαθέτουν εφαρμογές Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού θα αξιοποιήσουν τις παρεχόμενες από  Σύστημα Υπηρεσίες για την διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού τους.

Όσοι φορείς αποφασίσουν μα μην χρησιμοποιήσουν το ΣΔΑΔ, αλλά να διατηρήσουν τις εφαρμογές που ήδη χρησιμοποιούν, θα έχουν την υποχρέωση αποστολής δεδομένων αναφορικά με την κατάσταση του προσωπικού τους προς το ΣΔΑΔ. Η διαλειτουργικότητα θα υποστηριχθεί στο πλαίσιο του Υποέργου 3 της Πράξης.

Στο ΣΔΑΔ θα υπάρχει συγκέντρωση όλων των βασικών δεδομένων οργάνωσης και προσωπικού των Φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, ανεξάρτητα αν οι τελευταίοι αξιοποιούν τις Υπηρεσίες του ΣΔΑΔ ή διαλειτουργούν με αυτές, και η παραγωγή επιτελικών αναφορών.

Στο παραπάνω πλαίσιο η σημαντικότερη πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το έργο αφορά στη  σύνθεση στοιχείων, δεδομένων αλλά και στάσεων, που προέρχονται από διαφορετικούς και  ανομοιογενείς Φορείς της Δημόσιας Διοίκησης στο πλαίσιο μιας ενιαίας Συστημικής Προσέγγισης, που αφορά τη Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου Τομέα.

Το ΣΔΑΔ προτείνεται να διαλειτουργήσει με μια σειρά υφιστάμενες εφαρμογές και Πληροφοριακά Συστήματα, το αντικείμενο των οποίων αφορά στον ένα ή τον άλλο βαθμό τη Διοίκηση, Διαχείριση και ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης.

Ποιο είναι το αντικείμενο της παρούσας σύμβασης;

Αντικείμενο του παρόντος Έργου αποτελεί η παροχή Υπηρεσιών Διαχείρισης και Υποστήριξης του Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου Τομέα. Η παρουσία του συγκεκριμένου Έργου είναι «επιτελικής» σημασίας για την αποτελεσματική υλοποίηση της Πράξης, καθώς το αντικείμενό του αφορά τόσο την διαμόρφωση του κατάλληλου «επιχειρησιακού» και «διοικητικού» περιβάλλοντος για την υλοποίηση του Έργου, όσο και στην προβολή των αποτελεσμάτων του και την  υποστήριξη των Φορέων στην αξιοποίησή τους.

Η πράξη με τον τίτλο «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού – ΣΔΑΔ» αφορά το Ανθρώπινο Δυναμικό, τον σημαντικότερο πόρο της Δημόσιας Διοίκησης της και με την έννοια αυτή είναι επιτελικής και κομβικής σημασίας όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό της τελευταίας και την ανάπτυξη της χώρας.  Παράλληλα ο χαρακτήρας και η «φύση» της Πράξης την καθιστούν ιδιαίτερα πολύπλοκη και απαιτητική, συναρτήσει και στη βάση μιας σειράς παραγόντων – προκλήσεων που αφορούν:

  • Το Περιβάλλον του Έργου, συγκεκριμένα η διαδικασία υλοποίησης του Έργου αφορά μια σειρά:
    • από εμπλεκόμενους ( stakeholders) και συγκεκριμένα:
      1. Η Γενική Γραμματεία Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, ως Κύριος του Έργου
      2. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως Φορέας Χρηματοδότησης του Έργου
      3. Η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, ως Τελικός Δικαιούχος
      4. Το σύνολο των Φορέων της Δημόσιας Διοίκησης (Κεντρική και Γενική Κυβέρνηση), ως ωφελούμενοι – χρήστες.
      5. Οι Φορείς της Δημόσιας Διοίκησης με τους οποίους θα κληθεί να δια λειτουργήσει το ΣΔΑΔ.
      6. Οι Ανάδοχοι των Υποέργων 2 και 3 της Πράξης.
    • από κανονιστικές, διοικητικές και κανονιστικές διατάξεις, που πρέπει είτε να αρθούν, να τροποποιηθούν, είτε να θεσπιστούν το πλαίσιο της Υλοποίησης του Έργου.
    • από πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.
    • από εφαρμογές που ήδη χρησιμοποιούνται από ένα υποσύνολο των Φορέων της Δημόσιας Διοίκησης για τη Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού τους.
  • Τη Διοίκηση και Διαχείριση του Συνολικής Πράξης στην κατεύθυνση της εξασφάλισης των αλληλεξαρτήσεων και την αποτελεσματική υλοποίηση του Έργου.
  • Την Διασφάλιση της Ποιότητας των Παραδοτέων που θα παραχθούν στο πλαίσιο της Πράξης.
  • Την Περιγραφή των Απαιτήσεων και του Περιεχομένου των Εκτελεστικών Συμβάσεων, που θα απαιτηθεί να συναφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα του ΣΔΑΔ με Εφαρμογές Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, που αξιοποιούνται από φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.
  • Την ανάγκη Προώθησης και Επικοινωνίας, της επιτελικής σημασίας, του περιεχομένου, αλλά και των αποτελεσμάτων του Έργου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον της Δημόσιας Διοίκησης.
  • Την ανάγκη Υποστήριξης των Φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, που θα επιλέξουν να αξιοποιήσουν τις Υπηρεσίες που θα παρέχονται στο πλαίσιο του ΣΔΑΔ για την Διοίκηση και Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού τους.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο ο Ανάδοχος του Έργου καλείται στο πλαίσιο της Παρούσης, να παρέχει το κατάλληλο Ανθρώπινο Δυναμικό και τις απαραίτητες υποδομές, καθώς και να προβεί στις ενέργειες που περιγράφονται στον σχετικό διαγωνισμό προκειμένου να εξασφαλιστεί η ολιστική και αποτελεσματική υλοποίηση της Πράξης, στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής Διαχείρισης και Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης.

Ημερολόγιο Καταληκτικών Ημερομηνιών
Πρόσφατα Έργα
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER



Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά. Επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα που μας χορηγείτε με την παρούσα φόρμα μόνο για το σκοπό της αποστολής ενημερώσεων αναφορικά με τα εταιρικά νέα και τις εκδηλώσεις που υλοποιεί η ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μετά την υποβολή της αίτησης εγγραφής, θα σας αποσταλεί e-mail επιβεβαίωσης της εγγραφής σας στο Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μπορείτε να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή από τον κατάλογο παραληπτών του Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε., μέσω της επιλογής «απεγγραφή/unsubscribe» που θα περιλαμβάνεται σε όλα τα σχετικά ενημερωτικά μηνύματα που θα λαμβάνετε, ή αποστέλλοντας σχετικό μήνυμα (e-mail) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου newsletter@ktpae.gr Τυχόν ανάκληση της συγκατάθεσής σας δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων που έλαβε χώρα πριν την ανάκληση.