Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. – Κ.Τ.Π. Μ.Α.Ε.

ΕΡΓΑ

Υποδομές και Συστήματα Έξυπνων Πόλεων – Smart Cities

KTP ERGA HEADER 1
newsletter 02 02 new 1
ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ποιο είναι το αντικείμενο του έργου των έξυπνων πόλεων;

Κεντρικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος, στις ελληνικές πόλεις. Ως έξυπνη πόλη, ένας δήμος θα είναι ένας τόπος όπου οι παραδοσιακές υπηρεσίες θα γίνουν πιο αποδοτικές, με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών, προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων.

Μια έξυπνη πόλη επιδιώκει, πέρα από τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), την αποδοτικότερη διαχείριση των πόρων και τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Μια έξυπνη πόλη επιδιώκει καλύτερες υπηρεσίες σε πλήθος τομέων της αστικής λειτουργίας, όπως: μετακίνηση, ύδρευση, φωτισμός, απορρίμματα. Επίσης, μια έξυπνη πόλη στοχεύει σε μια πιο διαδραστική και ευαίσθητη διοίκηση της πόλης, ασφαλέστερους δημόσιους χώρους και στην κάλυψη των αναγκών ενός γηράσκοντα πληθυσμού.

Οι ελληνικές πόλεις έχουν αποδειχθεί αρκετά τολμηρές στην υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων που στόχο έχουν να διευκολύνουν και να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων τους. Ιδιαίτερα με τη συμβολή των χρηματοδοτικών εργαλείων της τελευταίας τριετίας (από το 2017 και μετά, με τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕΠ), αλλά και νωρίτερα με τις ΟΧΕ – ΒΑΑ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, επωφελήθηκαν και υιοθέτησαν λύσεις, είτε με τη μορφή πιλοτικών έργων, είτε εφαρμόζοντας επιχειρηματικά μοντέλα τύπου ΣΔΙΤ, για παράδειγμα στο σκέλος του οδοφωτισμού.

Η γενική εκτίμηση είναι ότι πλέον υπάρχει εμπειρία από την ωριμότητα των λύσεων και των επιχειρηματικών μοντέλων που δοκιμάστηκαν. Αναδείχθηκαν οι αδυναμίες των λύσεων, τα κενά στην εφαρμογή τους, αλλά και οι δυνατότητες για την παραγωγή ουσιαστικής προστιθέμενης αξίας, τόσο από οικονομική, όσο και από λειτουργική άποψη.. Επίσης αναδείχθηκαν οι δυνατότητες που έχουν οι ελληνικοί Δήμοι, ανάλογα με το μέγεθος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, να υποστηρίξουν τέτοιες λύσεις.

Το συγκεκριμένο έργο έχει ως σκοπό την ενίσχυση της θετικής προσπάθειας που έχει μέχρι σήμερα, στη λογική ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που θα προσαρμόζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε Δήμου

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU

Ποιος είναι ο σκοπός και οι στόχοι του Έργου;

Η προώθηση υλοποίησης έξυπνων πόλεων στην Ελλάδα όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη πρέπει να σημαίνει για τους πολίτες: α) αύξηση της αποτελεσματικότητας και της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες β) μείωση της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, γ) μείωση της ρύπανσης και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δ) συλλογή δεδομένων με σκοπό την διάθεση και επαναχρησιμοποίησή τους για την αποτελεσματική διαμόρφωση πολιτικών.

Επιπλέον, όπως εξάλλου αποδείχθηκε και από την πρόσφατη πανδημία του COVID-19, η μετατροπή των πόλεων σε «έξυπνες πόλεις» επηρεάζει θετικά την καθημερινή ζωή των ατόμων, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μέσω μιας σειράς αλλαγών, που σχετίζονται, για παράδειγμα με την τηλεργασία, την ηλεκτρονική δημοκρατία και τη ενίσχυση της διαφάνειας, και δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες για πιο ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ο στόχος της ΚτΠ Μ.Α.Ε. είναι η ανάπτυξη στοχευμένων χρηματοδοτικών δράσεων προκειμένου οι Δήμοι της χώρας να έχουν την ευκαιρία να μετατραπούν σε «έξυπνες πόλεις». Ο ισχυρός προσανατολισμός για καινοτομία που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της έννοιας της έξυπνης πόλης, απαιτεί την υιοθέτηση νέων μέσων και προσεγγίσεων στον τρόπο επιλογής των επενδύσεων που πρέπει να υλοποιηθούν. Είναι δεδομένη βέβαια η αυξανόμενη πολυπλοκότητα που απαιτείται στην επιλογή των επενδύσεων που πρέπει να υλοποιηθούν σε συνδυασμό με τους περιορισμένους πόρους.

Ίσως η πιο σημαντική ενέργεια της ΚτΠ Μ.Α.Ε. από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των Δήμων για τη μετατροπή τους σε έξυπνες πόλεις, έγκειται στην πρόσθετη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει υπό τη μορφή ενός οδικού χάρτη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των σχεδίων επενδύσεων που επιθυμούν οι Δήμοι να υλοποιήσουν. Με αυτόν τον τρόπο, τα σχέδια στρατηγικής που θα εκπονηθούν, τα οποία συνήθως αντικατοπτρίζουν χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 5ετίας, θα αφορούν σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις σχετικά με ζητήματα ενεργειακού εφοδιασμού, προστασίας του κλίματος, πολεοδομικού σχεδιασμού, επαγγελματικών προσόντων ή έρευνας / καινοτομίας που προσανατολίζονται στο μέλλον

Ως εκ τούτου, επιμέρους στόχοι του έργου, σε επίπεδο Δήμου, είναι :

  • η ενίσχυση της βιώσιμης, αστικής κινητικότητας, με τεχνολογικά μέσα.
  • η ενίσχυση της φυσικής ασφάλειας του κοινού, με τεχνολογικά μέσα.
  • η ενίσχυση των δημιουργικών βιομηχανιών, με τη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου.
  • η εξοικονόμηση φυσικών πόρων, ως αποτέλεσμα μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων
Επιλέξιμοι Δήμοι

Ποιος είναι ο ρόλος της Κοινωνία της Πληροφορίας σε αυτό το έργο;

Η Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε., στο πλαίσιο της πράξης με τίτλο «Υποδομές και Συστήματα Έξυπνων Πόλεων» σκοπεύει να ενισχύσει και να υποστηρίξει τους ελληνικούς Δήμους στην προσπάθειά τους να μετατραπούν σε έξυπνες πόλεις. Κεντρικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος, στις ελληνικές πόλεις. Ως έξυπνη πόλη, ένας δήμος θα είναι ένας τόπος όπου τα παραδοσιακά δίκτυα και υπηρεσίες θα γίνουν πιο αποδοτικά, με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών, προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων.

Ο ρόλος της ΚτΠ Μ.Α.Ε στο συγκεκριμένο έργο είναι:

  • Δημοσίευση της πρόσκλησης για την χρηματοδότηση 17 Δήμων της χώρας, δηλαδή 16 δήμοι με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και ο Δήμος Τρικκαίων, ως πρότυπο «έξυπνου Δήμου»
  • Έλεγχο συμβατότητας και συνάφειας των υποβαλλόμενων στρατηγικών πλάνων σε σχέση με τους γενικούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.
  • Η υποστήριξη των δικαιούχων καθ’ολη τη διάρκεια του έργου σ την ορθή υλοποίηση έργων και κάλυψη των επιμέρους στόχων που έχουν τεθεί στο στρατηγικό τους πλάνο

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER



Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά. Επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα που μας χορηγείτε με την παρούσα φόρμα μόνο για το σκοπό της αποστολής ενημερώσεων αναφορικά με τα εταιρικά νέα και τις εκδηλώσεις που υλοποιεί η ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μετά την υποβολή της αίτησης εγγραφής, θα σας αποσταλεί e-mail επιβεβαίωσης της εγγραφής σας στο Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε. Μπορείτε να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή από τον κατάλογο παραληπτών του Newsletter της ΚτΠ Μ.Α.Ε., μέσω της επιλογής «απεγγραφή/unsubscribe» που θα περιλαμβάνεται σε όλα τα σχετικά ενημερωτικά μηνύματα που θα λαμβάνετε, ή αποστέλλοντας σχετικό μήνυμα (e-mail) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου newsletter@ktpae.gr Τυχόν ανάκληση της συγκατάθεσής σας δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων που έλαβε χώρα πριν την ανάκληση.